Lucinka (4) poprvé ve školce! A doktor už půl roku »bručí«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Lucinka (4) poprvé ve školce! A doktor už půl roku »bručí«!

Lucka nejraději řádí s dětmi na hřišti.
Lucka nejraději řádí s dětmi na hřišti.

PRAHA – Pondělí byl jeden z nejšťastnějších dnů pro rodiče Lucinky Šimrové (4), kterou před dvěma lety v červnu srazil autem v areálu pražské vinohradské nemocnice namol opilý porodník Jan Karas (50).


Oběť porodníka »ožraly« Jana Karase (50)

Šla poprvé do školky! „Nemohla se dočkat, už v neděli mi říkala: »Mami, pojď, už chci jít«,“ popisuje víkendové ráno u Šimrů maminka Marta.

Mnohonásobné zlomeniny pánve, stehenní kosti, bérce a stržená čtvrtina kůže od zádíček až k nožičkám. Tak dopadla Lucinka poté, co ji srazil a zmrzačil přímo na dvoře »lékař« ve službě Jan Karas s 3,29 promile v krvi. Týdny byla v umělém spánku, měsíce v nemocnici.

Dva a půl roku od neštěstí už zase běhá. „Jen malinko kulhá, levou nožičku má stále o centimetr a půl delší. Ale jiné problémy naštěstí už nemá,“ je šťastná maminka, která si prožila peklo. V prvních dnech po úraze totiž nebylo vůbec jasné, zda Lucinka přežije, a na nemocniční postýlce ji rodiče mohli vídat jen přes sklo! „Chodíme na rehabilitace, lékaři jsou s jejím stavem velmi spokojení. Další operace zatím neplánují, uvidí se, zda nebudou nutné, až bude dospívat,“ dodává Marta.

Sama Lucinka si na skřípějící brzdy a náraz Karasova daewoo vůbec nepamatuje. Jizvy jí nehodu už ale budou připomínat do smrti! „O nehodě nemluví, myslím, že si na ni naštěstí vůbec nepamatuje. Jen občas se mě při koupání zeptá: »Proč mám tohle?« A ukazuje na jizvy na nožičce,“ říká maminka.

Kliknutím zvětšetePondělí, prvního dne ve školce, se malá Lucka nemohla dočkat. „Má hrozně ráda kolem sebe nějaké vzrůšo. Nejraději je s dětmi za domem na hřišti a řádí. Přebíhá z kolotoče na skluzavku a potom na houpačku,“ vypráví tatínek Vladimír. „Měli jsme trochu strach, jestli nebude plakat, když zůstane ve školce sama, ale neukápla ani slzička. Domů jsme si ji vzali po obědě a hned se ptala, jestli půjde do školky i zítra,“ dodává maminka Marta. „Jsme Medvědi. Líbí se mi tam děti a hračky,“ říká stydlivě Lucinka a schovává se mámě do klína. „Chodí ve školce do oddělení Medvědů,“ vysvětluje Marta.

A co doktor, který neštěstí celé rodiny způsobil? „Viděli jsme ho jen u soudu. Nevíme, co s ním je. Žalobu podávat nebudeme. Nechceme se znovu nervovat. Chceme na všechno nehezké zapomenout,“ říkají rodiče.

Soud loni poslal po dlouhých průtazích doktora Karase do vězení na dva a půl roku. Jednání se vyhýbal, vymlouval se na zdravotní problémy, nakonec ale odsouzen byl. A dnes už i »sedí«! „Výkon trestu nastoupil 9. března letošního roku,“ potvrdil Luděk Pavel z Vězeňské služby České republiky. Půl roku tak má za už sebou…


Autor: Tomáš Lamberský
Foto Aha!: Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.