Za zmlácení manželky na 10 dnů do hotelu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Za zmlácení manželky na 10 dnů do hotelu!

PRAHA – Ponižování, bolest, strach, zoufalství. Denně je prožívají tisíce žen, které týrá jejich partner. Od ledna by se měly dočkat zásadní změny. Policie totiž bude moci mimo jiné trýznitele vykázat ze společného bytu na 10 dní!


„Dotyčný se nesmí k bytu ani přiblížit, a policie to musí kontrolovat. Pokud není opatření dodržováno, jde o trestný čin maření úředního rozhodnutí,“ říká policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

V závažných případech může soud vykázání prodloužit až na rok! Úřady se při vykázání nestarají o to, kam pachatel půjde. „Má-li to mít charakter sankce, tak stát nemůže násilníkovi zajišťovat ubytovnu. Je na něm, kde složí hlavu,“ řekla psycholožka. S domácím násilím má zkušenosti celá třetina českých žen. „Domácí násilí je geniální způsob vymývání mozku. Střídá se zlo a dobro, klidnější období s obdobím velkého strachu. Dělá to člověk blízký, takže dobro a zlo ztrácí jasnou hranici,“ říká policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Pachatelem nemusí být jen slabomyslný alkoholik, který tak tak prolezl základní školou, často jde i o úspěšné právníky či byznysmeny, kteří se v práci těší značné oblibě, ale doma se mění v tyrany deptající ženu i děti.

Domácí násilí je už dva roky trestným činem, a hrozí za ně až osmileté vězení. Policie z něj sice loni obvinila na šest set lidí, z toho jen 13 žen.

Co se také stalo

✔ Zdravotní sestra Kamila Velikovská si odpykává osmiletý trest vězení. Loni nevydržela léta trvající brutální teror svého manžela, a zastřelila ho.
✔ Ženu z Brna (72) týral její chorobně žárlivý manžel, právník, neuvěřitelných 50 let. Zoufalá žena své trápení celý život tajila, případ vyšel najevo loni, kdy ji manžel málem utopil ve vaně.
✔ Brněnský elektrikář Michal Malý ubil vlastní matku. Ženu trápil hladem a zimou, v době smrti vážila jen 30 kilo.
✔ Manžel Jitky Kovářové je úspěšný podnikatel, ženu však topil v záchodové míse, honil se sekerou, bil násadou od krumpáče, poléval benzinem a žíravinou. Kvůli ranám do hlavy na jedno ucho skoro neslyší.


Autor: (hš, vet)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.