Václav Kabeláč (55): Kamion to vzal přes dvojitou čáru a málem ho zabil! Řidič dostal jen podmínku... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Václav Kabeláč (55): Kamion to vzal přes dvojitou čáru a málem ho zabil! Řidič dostal jen podmínku...

Václav Kabeláč přežil díky svému řidičskému umění i kvalitní helmě.
Václav Kabeláč přežil díky svému řidičskému umění i kvalitní helmě. (Dan Černovský)

Od odsouzení »piráta silnic« Luboše Laciny (41) k 5 letům odnětí svobody nepodmíněně je stále častěji auto diskutováno jako zbraň v rukou některých lidí. Zatímco Lacina vyfasoval exemplárně vysoký trest, řidič kamionu, jenž způsobil profesionálnímu šoférovi Václavu Kabeláči (55) doživotní zdravotní následky, odešel od soudu před čtrnácti lety jen s podmínkou! I tady šlo přitom o život! Oběť nehody nám vypráví svůj příběh, na nímž nezbývá než kroutit hlavou.

..

Nikomu by se nic nestalo, kdyby si řidič kamionu nezkracoval cestu k odbočce přes dvojitou čáru a další profesionální řidič za volantem autobusu ho nepouštěl. V tu chvíli už totiž Václav Kabeláč srážce zabránit nemohl.


Ráno mu umřela teta...
Přestože od nehody uplynulo čtrnáct let, dodnes si na ni pan Václav pamatuje, jako kdyby se to všechno stalo včera. „Měl jsem tehdy těžce nemocnou tetu. V pondělí ráno, v den, kdy moje manželka měla narozeniny, nám z nemocnice zavolali, že zemřela. Okamžitě jsem sednul na moji motorku, v té době jsem měl Honda CBR 1000 R, a jel jsem tam,“ začíná své vyprávění Václav.

Když přijel do nemocnice, čekalo na něj další nepříjemné zjištění. „Přestože jsem byl jediný příbuzný mé tety a tím pádem vykonavatelem závěti, v nemocnici mi řekli, že teta měla nějakou přítelkyni, která tam za ní chodila a na smrtelné posteli ji podepsala nějaké papíry, že dědit bude ona. Okamžitě jsem se vydal do tety bytu v Bohnicích, kde už na mě čekal soudní vykonavatel,“ popisuje pan Václav.

Náklaďák viděl vteřinu před srážkou...
V hlavě se mu v té chvíli honila spousta věcí. Přesto byl ale jako profesionální řidič na silnici velice opatrný a obezřetný. Během cesty dojel na dvouproudovou silnici, kde zastavil na světelné křižovatce. Když se rozsvítila zelená, rozjel se. „Měl jsem volný pruh tak jsem se rozjel, jenže v tom jsem uviděl, jak přes cestu z druhé strany vjíždí náklaďák, velký skříňák. Věděl jsem, že je zle a že musím nějak zareagovat, abych měl šanci to přežít,“ vzpomíná Václav. „Střetu už nešlo zabránit. Říkal jsem si, že musím trefit tu kabinu, aby byl náraz tupej, jinak je konec.

Naštěstí jsem to stočil do předního kola, motorka šla našikmo a naštěstí jsem se nedostal ani pod náklaďák,“ dodává muž. Jeho letité zkušenosti za volantem a také závodní helma, kterou měl na sobě mu zachránily život. „Kdybych ji neměl, bylo by po mě. A to si představte, že tu helmu jsem si koupil čtyři dny před touhle nehodou. V té době stála patnáct tisíc korun, tehdy dost velké peníze. Ale rozhodně se to vyplatilo,“ konstatuje pan Václav.

Zlámané klouby, zápěstí, rameno, loket a šest žeber....
Po ostrém nárazu byl pan Václav při vědomí. Jenže následky byly hrozivé a okamžitě byl odvezen do nemocnice. „Dělali mi asi čtrnáct rentgenů, pak celý personál odešel na oběd a nechali mi tam a nevšímali si mě. Mně se začalo dělat zle, špatně se mi dýchalo a začal jsem omdlévat,“ popisuje muž. Nakonec se ukázalo, že má zlámané klouby, zápěstí, rameno, loket a šest žeber. Rekonvalescence, včetně několika operací ramene a ruky trvala více než rok a následky z nehody má pan Václav dodnes.

„Ještě v letošním roce se rameno reoperovalo. Ale dodnes mě občas bolí klouby, ruce, a také s rameny mám problémy. Nikdy už to nebude takové jako dřív. Ale dá se s tím žít. Mohl jsem dopadnout daleko hůř,“ je si vědom muž.

Za zbytečnou chybu řidičů z pování málem zaplatil život
Škoda byla vyčíslena na 250 tisíc korun. Za nehodu mohli paradoxně dva profesionální řidiči, kteří za volantem selhali. Řidič náklaďáku si zkracoval přes dvojitou plnou čáru cestu a odbočoval doleva. Řidič modrého autobusu, který stál v levém proudu ho paradoxně pouštěl. Jenže to pan Václav, který přijížděl z pravého proudu neviděl. „Udělali neuvěřitelnou chybu. Tato nehoda se stalo slavnou. Policisté ji předvádějí jako modelovou ukázku toho, co za volantem člověk prostě nesmí udělat,“ říká pan Václav. Řidiče autobusu se nakonec ale najít nepodařilo, řidič náklaďáku vyvázl s podmínkou.

Václav nám nakreslil, jak se celá nehoda stala.

Bez helmy na motorce nedá ani ťuk.

ČTĚTE TAKÉ

Pirát z D1 Luboš Lacina: Dostal pět let! Soudce: Poškozené ochránil anděl strážný!

Lacina šokoval: Udělal jsem chybu

Kampaň, která má varovat řidiče, pokračuje: Renč točí další brutální klip

Tragická nehoda u Poděbrad: Zemřely dvě děti!

Srážka tří kamionů a dodávky: Zahynul řidič!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.