Pyrotechnik hrdina: Zachránil muže bez nohou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pyrotechnik hrdina: Zachránil muže bez nohou!

Jakub Levý byl za záchranu muže oceněn.
Jakub Levý byl za záchranu muže oceněn. (pro Aha! – Armáda ČR)

Na srpnovou sobotu dlouho nezapomene vojenský pyrotechnik Jakub Levý. Když vlak, ve kterém cestoval, v Ražicích u Písku náhle zastavil, myslel si, že je už ve stanici. Jakmile však vystoupil, spatřil hrůzostrašný obrázek.

Pod vlakem ležel muž s ujetými spodními končetinami. „Jako první mě napadlo, že je mrtvý. Nebyl,“ vzpomíná na to, jak začal spolu s kamarády a strojvůdcem organizovat první pomoc těžce zraněnému muži.

„Stlačili jsme všechny tlakové body, kontrolovali jsme dýchací cesty a snažili jsme se muže udržovat ve stabilizované poloze, než přijela záchranka. Bylo to děsné, ale skutečně jsme na nic nečekali, věděli jsme, že jinak vykrvácí,“ řekl Aha! hrdina Jakub Levý.

K zastavení krvácení použil vlastní tričko a klacky, pahýly stehen později obložil sterilními čtverci gázy. „V tu chvíli jsem přemýšlel, co a jak dělat. Zvažoval jsem každý krok. Vše na mě dolehlo až mnohem později,“ říká Levý, který byl za záchranu života ministrem obrany Alexandrem Vondrou vyznamenán Záslužným křížem III. stupně.

Podle slov lékaře záchranné služby Vratislava Němečka, který kontaktoval jeho velitele a na událost upozornil, šlo totiž o zcela mimořádně úspěšné poskytnutí první pomoci, s jakým se dosud nesetkal. „Je to skutečně hrdinství. Zachránil lidský život, a to je nejcennější,“ uvedl lékař. Muž, kterého vlak srazil, je sice vlastní vinou na vozíku, ale žije.

Podpraporčík Levý ale nezachraňoval život poprvé. Po maturitě pracoval čtyři měsíce jako plavčík v USA. „Jednou se stalo, že autobus srazil Mexičana a pomáhal jsem mu s poskytnutím první pomoci, stabilizoval jeho polohu a kontroloval jsem životně důležité funkce,“ zavzpomínal voják.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.