Puma versus labrador! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Puma versus labrador!

Vančaj se zdá být na lopatkách a v klidu snáší psí vrčení. „Kdyby ale šlo do tuhého, neměla by Tracy šanci. Puma je mnohem rychlejší, silnější a mrštnější,“ říká Jaromír Joo.
Vančaj se zdá být na lopatkách a v klidu snáší psí vrčení. „Kdyby ale šlo do tuhého, neměla by Tracy šanci. Puma je mnohem rychlejší, silnější a mrštnější,“ říká Jaromír Joo. (Aha! – Martin Pekárek)

Přestože je puma Vančaj od přírody dravec, výborně si rozumí s o dva roky starší labradorkou Tracy. Vyrůstaly spolu odmalička a i když by už měla mít Vančaj fyzicky navrch, vzájemně se respektují. Bez potyček dokážou jíst i ze stejné misky. „Když se pumě něco nelíbí, zasyčí, a Tracy odejde. Někdy je to ale i naopak,“ vysvětluje páníček a zároveň principál cirkusu Jaromír Joo. Když prý má někdy puma něco lepšího na zub, labradorka ji prý chytře odláká a dobrotu si odnese.

Puma Vančaj má v cirkusu Joo i své rodiče, kteří vystupují například v jízdě na koních. Vančaj však vyrůstala v maringotce jako člen šéfovy rodiny, ale se svými zvířecími rodiči se také vídá. Aby se příliš neodcizili, bude s nimi přespávat v kleci. Zvláště poté, co paničce roztrhala peřiny. Vančaj prý na svou paničku žárlí a když je principál doma, dává to jeho ženě patřičně najevo. Od svého pána se téměř nehne.

Tracy s Vančajem se rádi škádlí, ale labradorka je mnohem inteligentnější. Když má například vystoupit v nějakém čísle v cirkusu, rychle a snadno se svůj vstup naučí. „Myslím, že je inteligentnější, než někteří mí zaměstnanci,“ směje se Jaromír Joo.

Chvíli má navrch Tracy, zatímco puma Vančaj se připravuje k protiútoku.

Výpad na psí čenich je však veden s citem a se zataženými drápy.

Puma americká

Je štíhlá a svalnatá šelma, velikostí srovnatelná s levhartem, podle poddruhu a zeměpisné šířky, kde žije. Samci jsou o polovinu větší než samice. Hlava pumy je v poměru k tělu malá a obličejová část je krátká. Má krátké a kulaté uši. Pumy jsou velmi silné a mrštné, k tomu jim napomáhají silné končetiny a velmi dlouhý, tlustý ocas.

Zadní končetiny jsou delší než přední, to jim dává sílu k dlouhým skokům (až 12 m do dálky, 5 m do výšky). Srst je jednobarevná, v mnoha odstínech od žlutohnědé přes červenohnědou až po hnědošedou, záleží na poddruhu. Pumy tropických oblastí bývají zbarveny více do červena.

Břicho a pysky jsou vždy světlejší až bílé, konce uší a špička ocasu jsou černé. Koťata jsou tmavě skvrnitá, na ocase mají tmavší kroužky. Puma obývá Severní i Jižní Ameriku, od kanadského Yukonu přes Andy až po argentinské Rio Grande.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.