Předčasně narozená Janička: Při porodu vážila 564 gramů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Předčasně narozená Janička: Při porodu vážila 564 gramů!

Fotografie
Fotografie (internal)

Za několik dní, 2. prosince, oslaví druhé narozeniny Janička Šestáková z Popovic nedaleko Uherského Hradiště. A k oslavě bude mít pořádný důvod! Když se předčasně narodila, vážila jen neuvěřitelných 564 gramů a její šance na přežití byla mizivá. Lékařům se ale povedl doslova zázrak a dnes je holčička zcela zdravá.

V Česku propustí domů z porodnic ročně asi 400 dětí, které při narození vážily méně než kilogram. A jejich počty každoročně narůstají. Také Janička Šestáková se mamince Romaně a tatínkovi Janovi narodila před dvěma lety předčasně, při porodu vážila stěží uvěřitelných 564 gramů a měřila 28 centimetrů. Šance na přežití drobného miminka byly nepatrné...

Ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati však lékaři dokázali doslova zázrak. „Maminka u nás s miminkem pobyla téměř 4 měsíce, u nejmenších dětí se totiž všechny životně důležité orgány rozvíjejí postupně,“ říká primář Jozef Macko (48), který teď za práci s předčasně narozenými dětmi dostal ocenění, tzv. Purpurové srdce.

A dalším zázrakem je, že malá Jana nebude mít podle lékařů žádné následky, přestože se na svět podívala o dost dříve, už ve 22. týdnu těhotenství. „Téměř dva měsíce jsme nevěděli, zda naše holčička přežije,“ vybavuje si nejtěžší ale i nejkrásnější chvíle svého života maminka Romana (23).

K těžkým zdravotním postižením výrazně předčasně narozených dětí patří například dětská mozková obrna nebo smyslový handicap, k nejlehčím poruchy učení. Ty se naštěstí v nejmenším neprojevily.

„Malá miluje dovádění v bazénu, má moc ráda zvířata a děti, ze všeho nejraději jí zeleninu a ovoce, ale nepohrdne ani masem,“ vypráví nadšeně maminka.

Ta si myslí, že pomohlo i to, že dceru více než rok kojila. Dnes ještě navštěvují řadu nemocničních oddělení při kontrolách, výsledky jsou podle lékařů ale výborné.

Primář Jozef Macko s jedním z miminek, kterým pomohl na svět.

Dnes je z ní zcela zdravé dítě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.