Eva Kolínská vsadila na pomoc věčných hladovců: Jaké je nechat se »jíst« rybkami? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Eva Kolínská vsadila na pomoc věčných hladovců: Jaké je nechat se »jíst« rybkami?

Máte-li suchou kůži nebo různé kožní problémy, rybičky je ihned rozpoznají.
Máte-li suchou kůži nebo různé kožní problémy, rybičky je ihned rozpoznají. (Aha! – Martin Pekárek)

Masérka Eva Kolínská před několika roky onemocněla a hrozilo, že bude muset masérských služeb zanechat. Začala se proto zajímat o speciální turecké rybky Garra Rufa, které jsou vhodné pro odstraňování plísní na rukou i nohou, odstraňování suché a ztvrdlé pokožky a také pro léčbu lupénky. Zhruba po třech letech si tuto bio pedikúru a zároveň bio masáž pomocí věčně hladových rybek nemůže vynachválit. Staly se součástí její masérské profese.

Rybičky měly skončit v záchodě

Začínala s třiceti rybičkami, dnes jich má zhruba sto padesát. Průměrná délka života tohoto druhu je 4 až 6 let a jejich cena, daná velikostí, se pohybuje zhruba od 100 do 700 Kč. Dá se říct, že se prodávají na centimetry. „První rybičky jsem sehnala od jedné paní z Prahy, která je málem spláchla do záchodu. Její manžel na ně neměl čas, tak se shodou náhod ocitly u mě,“ líčí začátky své práce s rybičkami paní Eva.

Odchovat mladé z jiker se jí prý ještě nepodařilo. Jelikož mají malé »pedikérky« mimořádně vyvinutý apetit, na nové zákazníky se prý doslova těší. Jejich práce v masérském salonu totiž spočívá právě v oždibování plísní, ekzémů, suché a tvrdé kůže a lupénky na těle klientů. Když si někdo přijde dát ošetřit nohy, nejprve si je musí asi čtvrt až půl hodiny smočit v umyvadle, aby se kůže odmočila a rybičky měly menší práci. Potom na něm zhruba hodinu a čtvrt pracují.

Lupénka nakažlivá není a v případě plísní se končetiny neponořují do akvária, ale speciálních vaniček. Rybičky se ve vaničce nejprve aklimatizují, dává se jich tam asi padesát. Po kúře se rybičky vrátí do akvária a voda se vylije. „Pokud je někdo nechává předem vyhladovět, je to zbytečné, protože tento druh má chuť k jídlu téměř neustále. Kdo je záměrně nekrmí, tak je trápí. Kromě suché kůže pacientů dostávají rybičky samozřejmě i speciální krmivo,“ říká Eva Kolínská.

Pedikérky i psycholožky

Kromě pedikérské činnosti mohou rybičky na zákazníky působit i uklidňujícím dojmem. „Jsou vhodné i pro psychiku a pohodu některých zákazníků. S rukama nebo nohama ve vodě a při jemných dotycích pracovitých rybek, se dá totiž i příjemně relaxovat,“ vysvětluje paní Eva.

„Například jedna zákaznice byla při příchodu očividně skleslá, protože její přítel měl v té době zdravotní problémy. Tady se však její psychika zcela změnila a celou hodinu se smála. Také můj syn, když se učil na maturitu, tak si dával dolní končetiny do akvária, relaxoval a při tom se učil,“ dodává.

Rybičky však dokážou pomoci i v jiných případech. Například muž po amputaci dvou prstů na ruce měl problémy s jizvou, která se špatně hojila, a po hodině ponoření ruky v akváriu došlo k očividné nápravě. „Také ke mně jezdila paní s půlroční holčičkou, která měla lupénku, a k velkému zlepšení došlo zhruba po šesti návštěvách. Někdy se může stát, že při prvním kontaktu dojde u klienta k výrazné reakci a dotyčný se vyrazí.

To byl případ i té holčičky. Maminka mi pak volala, že musí mít malá rukavičky, protože se škrábe po celém těle. Po této reakci se však tělo vyčistí a je to zase v pořádku,“ vysvětluje Eva Kolínská. A jaká je cena jedné návštěvy u »pedikérek«? Za hodinu a čtvrt zaplatíte 400 Kč.

Masérka Eva Kolínská má v současné době k dispozici zhruba 150 tureckých rybiček, které pracují jako spolehlivé a stále připravené pedikérky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.