Chystaná změna DPH - Zdraží potraviny i léky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Chystaná změna DPH - Zdraží potraviny i léky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Vlna úspor a zdražování nás příští rok naplno zasáhne. A ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už naznačil, jaké další kroky si na nás připravil.

Kalousek je přesvědčen, že o penzijní reformě se vláda premiéra Petra Nečase (ODS) dohodne v první polovině příštího roku. Proto, aby se mohla uskutečnit důsledně a v budoucnu bylo na důchody pro stále stárnoucí populaci, je ale potřeba zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH).

O kolik to bude, není zatím jasné. Kalousek by si však přál jednotnou sazbu 19 procent. Ta by ale zvýšila cenu potravin, léků, hromadné dopravy či ubytování a podnikatelé by se o ni museli podělit se zákazníky. Nižší sazba DPH u těchto položek je totiž v současnosti na úrovni deseti procent, základní sazba je 20 procent.

„Důsledná penzijní reforma s sebou nese významné transformační náklady. Ty je potřeba z něčeho financovat a všechny tři strany současné koalice se shodují, že významným zdrojem pro tento účel je zvýšené inkaso z DPH,“ potvrdil Hospodářským novinám Kalousek. Vlastní představu o pohybu dolní sazby DPH má i premiér Petr Nečas. Již koncem září prozradil, že by ji chtěl zvednout z deseti zhruba na šestnáct či sedmnáct procent.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.