Verunce chybějí střeva - Zachrání ji 5 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Verunce chybějí střeva - Zachrání ji 5 milionů!

Verunce může pomoci jedině transplantace od mladšího dítěte.
Verunce může pomoci jedině transplantace od mladšího dítěte. (Aha! – Martin Přibyl)

Verunka Kotková (3) z Brandýsa nad Labem je živá a veselá holčička, která si chce hrát a řádit jako ostatní děti. Od narození ale trpí syndromem krátkého střeva a v současnosti má tenké střevo dlouhé jen 70 centimetrů. Tlusté jí chybí úplně (deník Aha! informoval). Verunčin život proto závisí na pravidelných infuzích, které zajišťují, že neumře hlady.

..

Výživu holčička dostává pomocí katetru do žíly u srdce. Stolice je z těla odváděna z vývodu na bříšku do pytlíku. Teď ale děvčátku konečně svitla naděje na lepší život. Rodiče od jejího narození aktivně usilují o to, aby mohla podstoupit transplantaci. Verunka je teď první v pořadníku. Jenže...

Hlavním problémem jsou peníze. „Byla by to velmi náročná transplantace. Verunka potřebuje kromě střev i nové ledviny a játra, protože je má dlouhodobým přijímáním umělé výživy velmi poškozené. Částka za zákrok se může vyšplhat až k pěti milionům korun. A ty musíme sehnat sami. Žádná pojišťovna to nezaplatí,“ vysvětlila složitou situaci maminka Květoslava Kotková, která uvažuje i o veřejné sbírce.

Dalším problémem je vhodný dárce. Ten se ale hledá už i v cizině. „Mohl by se najít do půl roku či roka. Je to strašné vůbec říci, ale musí to být dítě ještě o půl roku mladší než Verunka, nejlépe po mozkové smrti,“ dodala paní Kotková, která věří, že příběh její dcerky dopadne dobře.

Co je syndrom krátkého střeva

Jedná se o zkrácení délky střeva, a tím pádem i plochy pro vstřebávání živin. Příčinou bývá nemoc, úraz, u dětí je to předčasné narození a nezralost. Často se jedná o vrozenou vadu. Pacienti jsou zcela závislí na nitrožilní výživě podávané 10 až 24 hodin denně. Více o nemoci najdete na internetových stránkách občanského sdružení Život bez střeva www.zivotbezstreva.cz

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.