Na Vánoce se upracujeme - Víkend nám »sežere« tři svátky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Na Vánoce se upracujeme - Víkend nám »sežere« tři svátky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Letošní vánoční kalendář je ke všem pracujícím na rozdíl od dřívějších let pořádně nemilosrdný. Kdo se těšil na dlouhé sváteční lenošení u stromečku a plného stolu, má smůlu. Přijdeme totiž hned o tři svátky, v nichž bychom si mohli užívat zasloužené volno. Všechny totiž připadají na víkend!

Štědrý den letos vyšel na pátek, 1. a 2. svátek vánoční ale bude v sobotu a v neděli. Smůlu máme i s Novým rokem, který bude v sobotu. Podobně na tom budeme i příští rok, kdy opět přijdeme o tři dny volna.

V práci tak můžeme vzpomínat například na rok 2007, kdy Štědrý den vyšel na pondělí. Kdo si vzal čtvrtek a pátek dovolenou, měl i s předchozím víkendem celých 9 dní volna! Na stejnou situaci se ale můžeme těšit až v roce 2012.

Češi mají zkrátka smůlu a kalendář je leckdy pořádný zloděj. „To některé jiné evropské státy jsou na tom mnohem lépe. Pokud u nich totiž státní svátek připadá na víkend, mají jako náhradu volné pondělí v následujícím týdnu,“ říká turistická průvodkyně Kateřina Pelikánová. Vánoční svátky si tak o den prodlouží například v Chorvatsku, Velké Británii či v některých oblastech Itálie. Podobná situace je i v Lucembursku.

Kliknutím zvětšete

Vánoční průzkum - Utratíme 13 tisíc korun!

Ježíšek bude letos v Česku levný a praktický! Potvrzují to nejnovější průzkumy společnosti Deloitte, podle nichž každá rodina do Vánoc investuje průměrně 12 až 13 tisíc korun. Nejvýše 9 tisíc korun z toho zaberou peníze na dárky pro blízké. Nejčastěji budeme kupovat užitečné a tradiční dárky.

Průzkum uvádí, že 61 % Čechů omezí okruh dárků jen na nejbližší rodinu a hlavně na děti. 66 % lidí navíc bude kupovat dárky prodávané jako zlevněné. 14 % bude dokonce kupovat dárky z druhé ruky, většinou tedy z internetových aukcí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.