Velká města ovládla ODS a ČSSD - TOP 09 v ofsajdu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Velká města ovládla ODS a ČSSD - TOP 09 v ofsajdu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Levá? Ne! Pravá? Ne! Dohromady? Ano! Velká města ovládly pravolevé koalice ODS a ČSSD. Přestože spojení naprosto odlišných stran považují někteří voliči za podvod, podle prezidenta Václava Klause (69) na tom není nic špatného.

Podpořil vznik i velké koalice v Praze – k té zřejmě metropole spěje! „Jen tak s povzdechem se dívám na to, že tři největší města ČR pod Prahou, to znamená Brno, Ostrava, Plzeň udělala jeden typ koalice. Nevidím, že by se bořil svět, a když se o něčem takovém uvažuje v Praze, tak mám pocit, že nebesa pukají. Nerozumím tomu, co to je za mediální a politickou hříčku,“ řekl včera Klaus. TOP 09 se tak stále více dostává – fotbalovou hantýrkou řečeno – do ofsajdu!

Tady vládnou »ptáci« se »socany«
  • PLZEŇ
    ODS a ČSSD tu uzavřely spolupráci mezi prvními. Podle TOP 09 občanští demokraté, kteří zde vyhráli, pravicovou koalici vůbec nechtěli a neuvažovali o ní. ODS a ČSSD se dohodly i na tom, že primátorem bude Martin Baxa z ODS.
  • ÚSTÍ NAD LABEM
    Stejně jako v Plzni tu byla podepsána koaliční smlouva bezprostředně po druhém kole voleb do Senátu. ODS a ČSSD, které spolu vládly už minulé volební období, přibraly ještě Sdružení sportu, zdraví a prosperity. Primátorem se zřejmě stane Vít Mandík (ČSSD).
  • JIHLAVA
    Také na Vysočině neovládly magistrát jen dvě dlouhodobě nejsilnější strany. K podepsání koaliční smlouvy ODS a ČSSD přizvala i KDU–ČSL. Celkem tak budou mít v zastupitelstvu 23 ze 37 hlasů. Jaroslava Vymazala (ODS), který křeslo primátora obhájil, by měli zvolit 8. listopadu.
  • OSTRAVA
    Dosavadní primátor Petr Kajnar (ČSSD) bude s největší pravděpodobností pokračovat ve funkci i nadále. Sociální demokraté, kteří volby vyhráli, obsadí jednadvacet a ODS, s níž koalici uzavřeli, dvanáct křesel v pětapadesátičlenném zastupitelstvu.
  • BRNO
    ČSSD volby vyhrála, ale druhá ODS dostala nabídku od KDU–ČSL a TOP 09 na koalici s tím, že by primátor a většina radních byli z ODS. Občanští demokraté ale dali přednost spolupráci s vítězem voleb. Ve funkci primátora tak bude pokračovat Roman Onderka z ČSSD.
  • PRAHA
    Kdo ovládne Prahu, je stále ve hvězdách. Pražská ODS v úterý přerušila vyjednávání s vítěznou TOP 09. Urazila se poté, co byla nařčena ze společného napojení s ČSSD na některé podnikatele a TOPka vyzvala premiéra, aby se zapojil do vyjednávání na radnici. „Někteří kolegové chtějí jednání ukončit,“ uvedl šéf pražské ODS Boris Šťastný. O tom, že budou vyjednávání pokračovat, rozhodla ODS včera. Už ve středu ale předala ČSSD návrh koaliční smlouvy. Obě strany přitom spolu v Praze vládly už v letech 2002 až 2006.
  • DALŠÍ MĚSTA
    Velká koalice by mohla vzniknout také v Hradci Králové a Českých Budějovicích.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.