Došly peníze na léčbu rakoviny! - A ministerstvo šokuje: Léky pacientům už stejně nepomohou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Došly peníze na léčbu rakoviny! - A ministerstvo šokuje: Léky pacientům už stejně nepomohou!

Fotografie
Fotografie (internal)

Na léčbu rakoviny došly peníze! A ač to zní neskutečně, lékaři v některých špitálech nasazují velmi drahou léčbu novým pacientům až ve chvíli, kdy jiní vážně nemocní zemřou... Ministerstvo zdravotnictví ale místo řešení šokuje: »Doktoři léky plýtvají a pacientům už stejně nepomohou«.

„Informace, že nemůžeme léčit rakovinu, je zavádějící. Rakovina se léčí chirurgicky, ozařováním, nejrůznějšími léky. Je ale pravda, že vázne financování drahé, tzv. biologické léčby,“ potvrdil včera Aha! profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti.

A Česká lékařská komora jde ještě dál: omezování péče se netýká jen onkologie. Přestože někteří lékaři pod slibem anonymity potvrzují pořadníky na drahou léčbu, oficiálně to nemocnice popírají. Doktoři se přitom mohou kvůli šetření mohou dostat před soud. „Lékař, který neléčí podle pravidel medicíny a v nejlepším zájmu pacienta, se vystavuje oprávněnému postihu,“ uvedl prezident komory Milan Kubek. Stačí, pokud ho pacient zažaluje.

Jen ministerstvo zdravotnictví, které by mělo situaci řešit, je v klidu a těžce nemocným lidem s rakovinou vzkazuje, že některým z nich léky stejně nepomohou. „Ministerský audit ukázal, že moderní drahé léky dostávají i pacienti v posledním stadiu nemoci, kdy už jim nepomohou,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Onkolog Jiří Vorlíček: Komplexní péči nedostanou všichni

Proč nedostanou všichni onkologicky nemocní Češi komplexní léčbu (tedy všechny možné prostředky léčby včetně biologických)? V rozhovoru pro Aha! vysvětlil důvody prof. MUDr. Jiří Vorlíček předseda České onkologické společnosti.

Kde je problém?
„V minulém roce byla léčba pacienta, který byl léčen na onkologické onemocnění, zaplacena. V letošním roce pojišťovny uvolňují stejné množství peněz jako v loňském roce, ale nárůst pacientů je přirozeně asi 5 %. Došlo k tomu, že se peníze vyčerpávají.“

Onkologicky nemocní tedy nedostanou potřebnou péči?
„Lidé by si neměli myslet, že když dostanou rakovinu, že je nebude nikdo léčit. Budou operováni, ozářeni, dostanou chemoterapii, dostanou ledacos, ale nedostanou úplně komplexní péči v tomto okamžiku, aspoň ne všichni.“

Jde o přechodnou situaci?
„Na to se mě zeptejte zítra. V pátek máme velké sezení se všemi zainteresovanými.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.