Matýskovi (4) operovali mandle - Už půl roku je v kómatu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Matýskovi (4) operovali mandle - Už půl roku je v kómatu!

Matýsek byl před operací normální a čilý klučina.
Matýsek byl před operací normální a čilý klučina. (promateje.cz)

Během několika vteřin se jim zhroutil celý svět. Manželé Kociánovi z Brna se vydali se svým chlapcem Matějem (4) na banální operaci krčních mandlí. Do nemocnice šli se zdravým, šťastným klučinou, domů si po dlouhých měsících odvezli dítě na pokraji života a smrti.

Matěj se letos v dubnu podrobil ve Fakultní nemocnici Brno operaci krčních mandlí. Jen několik dní poté mu ale začal krk krvácet, a proto mu lékaři provedli další operaci, která měla problém vyřešit. Operační sál byl ale obsazený, a tak musel malý pacient hodinu a půl čekat. Mezitím se krvácení výrazně zvýšilo. Matěj pak opět v plné narkóze absolvoval druhou operaci. Po dvou hodinách od zákroku se ale chlapec začal dusit krví a zkolaboval. Na lékaře museli jeho rodiče čekat dlouhé minuty... Teprve pak začalo oživování a Matěj byl 5 dní v umělém spánku.

„Lékaři předpokládali, že v nejbližších hodinách Matěj zemře. Nakonec začal sám dýchat, kvůli otoku mozku ale byl podroben třetí operaci, při níž mu byly odebrány vrchní kosti hlavy, aby stále otékající mozek měl místo a neutlačil životně důležitá centra,“ popsal tatínek Vítek Kocián. Nakonec se zdrcení rodiče dozvěděli, že Matěj má v důsledku nedostatku kyslíku silně poškozený mozek a je v kómatu. Jeho rodiče uvažují jít s celou záležitostí k soudu. „Podali jsme trestní oznámení a čekáme na znalecké posudky. Nemocnice tvrdí, že nic nezanedbala, přesto ale změnili lékařské postupy,“ uvedl otec.

Dnes, půl roku po operaci, je chlapeček v péči rodičů, a to i přes to, že patří k absolutně nejtěžším pacientům v Česku. „Již několikrát se po mnohaleté domácí péči podařilo vrátit tyto pacienty do běžného života nebo alespoň dosáhnout toho, že začali komunikovat s okolím. Matěj má ale teď pro příjem potravy sondu do žaludku, dýchá pomocí přístroje. Stále ještě má otevřenou hlavičku, protože otok mozku se úplně nezmenšil,“ popsal pan Kocián. Péče o klučinu je víc než náročná. „Je to práce pro dva lidi na 24 hodin denně. Zoufale hledáme někoho, kdo by nám s Matějem pomohl. Je to ale rozhodně nelehký úkol,“ dodává zoufalý muž. Na pomoc Matějovi je vypsána sbírka a právě z peněz od dárců chtějí rodiče zaplatit nezbytnou odbornou péči, kterou nelze hradit zdravotní pojišťovnou ani ze sociálních dávek.

Rodiče o Matýskovi:
  • „Když jsme šli do brněnské dětské nemocnice, vedli jsme se s Matějem za ruku a povídali si – o Měsíci. Ani v nejhorším snu by nás nenapadlo, že je to naposledy...“
  • „Prvního května 2010 po 35minutovém oživování našeho syna jsme si mysleli, že jsme na absolutním dně. Později jsme zjistili, že dno je mnohem hlouběji, než si vůbec lze představit.“
  • „V této jedné a kruté chvíli se naprosto naruby obrátil celý náš život. Všechny jistoty a perspektivy vzaly zasvé – a nové se neobjevily. Vlastně ano: jedinou jistotou se stala absolutní nejistota.“

Pomozte chlapci

Matýskovi můžete pomoci zasláním dárcovské sms ve tvaru: DMS MATEJ na číslo 87 777. Z každé vaší sms Matěj obdrží 27 korun. Letos v srpnu také vznikla pro Matýska sbírka nazvaná Konto Matěj. Přispět můžete na účet 123 123 / 0100.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.