Tahanice o magistrát: V Praze, Ostravě a Hradci se stále nemohou dohodnout - Přetahovaná o křesla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tahanice o magistrát: V Praze, Ostravě a Hradci se stále nemohou dohodnout - Přetahovaná o křesla!

Fotografie
Fotografie (internal)

Hotovo! Ve většině krajských měst už mají jasno, kdo s kým bude vládnout a kdo skončí v opozici, v dalších obcích jsou jednání před koncem. Největší tahanice jsou ale stále v Praze, Ostravě a Hradci Králové, kde, řečeno kartářskou hantýrkou, se stále licituje, kdo »shrábne« bank.

V Hradci bude po krachu domluvy pravostředých stran nově vyjednávat vítězná ČSSD. „Chci oslovit ODS, TOP 09 i nějakou menší stranu,“ uvedla šéfka vyjednávačů Hana Orgoníková. Nejsložitější situace je v Praze. Občanští demokraté měli včera domluvené vyjednávání, kde se jejich zvolení zastupitelé v čele s Bohuslavem Svobodou měli dohodnout na tom, zda jít do koalice s TOP 09 či vytvořit tzv. »velkou koalici« s levicovou ČSSD.

Samotný podpis koaliční smlouvy se ale jen tak nečeká, protože Strana zelených, VV a Evropští demokraté podali proti volbám v Praze stížnost u soudu. Podle nich totiž rozdělení hlavního města na sedm volebních okrsků zvýhodňuje velké strany. „Do dvaceti dnů bychom měli znát rozhodnutí. Podepisovat nic nebudeme, jednat ale ano, a to přednostně s TOP 09,“ řekl Aha! volební lídr ODS Bohuslav Svoboda.

Kdo nakonec ovládne Prahu, je důležité i proto, že bude spravovat nemalé peníze. Letos magistrát hospodařil se sumou asi 48 miliard korun, což je suma podobná té, s níž hospodaří například velmi nákladné ministerstvo obrany.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.