Batole přežilo tsunami! Uvízlo v koruně... Obří vlna opět ničila Indonésii: Už 500 mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Batole přežilo tsunami! Uvízlo v koruně... Obří vlna opět ničila Indonésii: Už 500 mrtvých!

Život v krajině smrti. Malý chlapec přežil tsunami na stromě, jeho vesnice už ale neexistuje.
Život v krajině smrti. Malý chlapec přežil tsunami na stromě, jeho vesnice už ale neexistuje. (ČTK/AP, EPA, ara)

Ničivá vlna tsunami, která se po pondělním zemětřesení převalila přes indonéské ostrovy Mentawai, smetla na pobřeží veškerý život. Počet mrtvých už překročil 500, více než 300 lidí je pohřešováno. Jako zázrak pak vypadá, že v koruně stromu dokázalo příval smrti přežít osmnáctiměsíční batole, které ve středu objevil jeden z vesničanů.

Chlapec byl vyděšený a hladový, ale jinak bez vážnějšího zranění. Jeho matka i otec bohužel zahynuli. Jak se dostal na strom, není jasné, snad ho tam na poslední chvíli ukryl do bezpečí jeden z rodičů. Záchranáři odvezli dítě do nemocnice ve městě Sikakap, kde malého pacienta nakrmili a vyšetřili. Teď hledají příbuzné, kteří by se sirotka ujali. Jeho záchranu považují místní za zázrak.

„Ty vesnice už neexistují. Pohřešujeme stovky lidí a většina z nich nejspíše zahynula. Byli smeteni do moře nebo se udusili pod tunami písku a bahna,“ říká vedoucí záchranářů Ade Edward.

Zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy stupnice překvapilo obyvatele ostrovů západně od Sumatry v pondělí, ale hlavní zkázu přinesly až následné třímetrové vlny tsunami. Chatrče zmizely během chvíle z povrchu zemského a po opadnutí vody zůstaly všude jen trosky a mrtvoly.

Varovný systém, který měl zabránit opakování tragédie z doby před šesti roky, vůbec nefungoval. Vlna tsunami udeřila v této části světa nejsilněji 26. prosince 2004, kdy zabila na 280 000 lidí, z toho 167 000 Indonésanů.

Ostrovy Mentawai jsou plné trosek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.