Nejhorší požár v novodobé historii ČR - Zemřelo 9 lidí a 2 psi! Neví se, kdo uhořel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejhorší požár v novodobé historii ČR - Zemřelo 9 lidí a 2 psi! Neví se, kdo uhořel!

Do boje s plameny se zapojilo několik desítek hasičů.
Do boje s plameny se zapojilo několik desítek hasičů. (Aha! – Daniel Černovský, Karel Kopáč, HZS Praha, ČTK – Michal Krumphanzl)

Takový požár nemá v novodobé historii Česka obdoby. Ohnivé peklo s tragickými následky vypuklo v noci na středu v blízkosti pražského autobusového nádraží Florenc. Z budovy se podařilo zachránit dva lidi, devět dalších nemělo šanci před plameny uniknout. Pravděpodobně šlo o bezdomovce. Policie navíc stále nezná totožnost obětí!

V těsném sousedství se zrekonstruovanou budovou autobusového nádraží na Florenci vzplála dvoupatrová budova Českých drah. Sto metrů dlouhý objekt byl určen k demolici a již rok měl být prázdný. Často zde však nacházeli útočiště bezdomovci.

Před zimou se sem ukryl i mladý pár (19 a 21), který jako jediný požár přežil. „První jednotka byla na místě za šest minut po ohlášení. Z objektu byly zachráněny dvě osoby, které nám řekly, že by se v domě měli nacházet i další lidé,“ uvedla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Záchranáři neměli šanci se k nim dostat! Plameny byly obrovské, hasiči měli problémy s nedostatkem vody. Hrozilo i zřícení objektu, k čemuž o chvíli později také došlo. Až ve středu ráno tak mohli vyšetřovatelé obhlédnout dílo zkázy.

V objektu, který má rozlohu asi 2000 metrů čtverečních, bylo nakonec objeveno devět ohořelých mrtvol a dvě těla psů. „Prohledávání objektu však ještě není dokončeno,“ doplnila Adamcová s tím, že tak není vyloučeno, že se ve spáleništi nacházejí další lidé. Identifikace obětí bude obtížná, pomoci by měla i nařízená soudní pitva.

Požár na Florenci
  • Jde o nejhorší požár v dějinách ČR. Při požáru roku 1995 v hotelu Olympik zahynulo 8 lidí.
  • Požár likvidovalo celkem 23 jednotek hasičů.
  • Kvůli nedostatku vody ji museli hasiči kyvadlově svážet.
  • Jediná škoda je zhruba 20 tisíc korun na stromech.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.