Ztracená Anička (9) - Policisté poprvé přiznali: Byl to únos, nebo vražda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ztracená Anička (9) - Policisté poprvé přiznali: Byl to únos, nebo vražda!

To, že policisté důkladně hledají pod nánosy větví, nenaznačuje nic dobrého...
To, že policisté důkladně hledají pod nánosy větví, nenaznačuje nic dobrého... (Aha! – Martin Přibyl, Karel Kopáč, Policie ČR)

Policisté včera vůbec poprvé otevřeně přiznali, jakým směrem se ubírá jejich pátrání a jaké varianty jsou ve hře. Podle šéfa vyšetřovatelů Josefa Mareše v současnosti prověřují dvě verze o zmizení Aničky Janatkové (9) z pražské Troji.

..

1. VERZE: ÚNOS

První z verzí, o které Aha! v minulých dnech jako první obsáhle informovalo, je únos. Školačku by mohl unést na neznámé místo pachatel, který se chce mstít jejímu bohatému otci, podnikateli Miloši Janatkovi. Tomu by odpovídalo i svědectví sousedů Janatkových. K vile, ve které Anička žije, prý běžně přijíždějí auta společností, které obchodují s pohonnými hmotami. Rusky mluvící podnikatelé se měli s Aniččiným tatínkem často hádat přes vrata. Kvůli rušení nočního klidu už tam podle svědků měla i zasahovat policie.

2. VERZE: NÁSILÍ

Mnohem horší verzí je domněnka, že se školačka stala obětí násilného trestného činu. Jediný muž (41), který by s ní mohl mít přímou spojitost, ale byl soudcem propuštěn na svobodu pro nedostatek přímých důkazů a poté policistům zmizel. Na Aniččině batohu přitom byla nalezena jeho DNA, údajně sperma, podle jiných informací jeho pot. Bezdomovec původem z Mostu připustil, že měl její věci v ruce. Také přiznal, že si na místě prohlížel erotické obrázky z mobilu a onanoval.

Nová stopa?! Tahle hračka - Našel ji reportér deníku Aha!

Fotoreportér deníku Aha! možná našel další stopu v případu zmizelé Aničky Janatkové. V Troji, přímo v prostoru, kde opět pátrala policie, včera objevil látkovou hračku. Na pohled vypadá modrooranžová figurka zachovale a určitě v trávě neležela dlouho. Policie místo nálezu zdokumentovala a hračku si odvezla k dalšímu zkoumání.

Už o víkendu přitom našli policisté klíče. Zda skutečně patří Aničce, však nechtěli kriminalisté potvrdit. „S ohledem na vyšetřování se už nebudeme k žádnému nalezenému předmětu vyjadřovat,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Mluvit o případu nechce ani rodina zmizelé dívky. „Na žádost policie se nebudeme vyjadřovat,“ uvedl rodinný přítel, který za rodinu Janatkových hovoří. Nakonec však připustil, že by mohlo jít o další stopu.

Policisté znovu obcházeli obyvatele trojských rodinných domků a ukazovali jim fotku podezřelého muže, kterého policie obvinila, že má se zmizením Aničky něco společného a kterého musela krátce po jeho obvinění v pátek propustit. „Ptali se mě, jestli jsem ho tady někdy neviděl. Měli čtyři fotky, na kterých byl vyfocený zepředu i z boku. Je to takový vyšší štíhlý chlap s ostrým nosem. Měl tmavé husté vlasy,“ řekl Jiří Zeman, který v Troji vlastní chatku.

Další desítky jejich kolegů pak po dívce s pomocí lopat a dalšího nářadí pátrali v okolí trojské zoo. Přesunuli se tak o několik set metrů dál od místa, kde dívka zmizela. „Hledají pod větvemi, přehazují hromady kamenů, to není dobré znamení,“ shodují se místní.

Policie bude mlčet!

Veřejnost se už nedozví oficiální výsledky pátrání po zmizelé školačce. Kriminalisté se totiž rozhodli detaily tajit. Podle hlavního vyšetřovatele případu Josefa Mareše přílišné zveřejňování informací ohrožuje práci policistů. „Děkuji médiím za zprostředkované poznatky a pomoc v začátcích, ale v současné době nám každá zveřejněná informace narušuje a ohrožuje vyšetřování a poškozuje jeho průběh. Navíc nahrává pachateli,“ tvrdí Mareš. Do dnešního dne přijali policisté od veřejnosti na 800 podnětů, které prověřují.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.