Hanba! Ze zmizení Aničky (9) si lidé dělají legraci: »Aničku mají sousedi!« Volají vtipálci policistům... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hanba! Ze zmizení Aničky (9) si lidé dělají legraci: »Aničku mají sousedi!« Volají vtipálci policistům...

Malou Aničku Janatkovou hledaly celý víkend týmy policistů, záchranářů, kynologů i dobrovolníků.
Malou Aničku Janatkovou hledaly celý víkend týmy policistů, záchranářů, kynologů i dobrovolníků. (Aha! – Petr Novotný, ara)

Beznadějné pátrání po pohřešované Aničce Janatkové (9) z Prahy-Troje už zneužívají zlomyslní mstitelé či šprýmaři. Vůbec jim nevadí, že blokují svými telefonáty tísňovou linku 158 a zaměstnávají zbytečně kriminalisty. Uvádějí, kde nebo u koho se Anička zaručeně nachází, většinou ale jen proto, aby se tím sami pobavili. Policistům, kteří by se tak mohli věnovat skutečnému pátrání, tak jen přidělávají práci.

„Bohužel se tak děje, počet těchto telefonátů pochopitelně neupřesním. Mnohem víc je těch dobře míněných, a za současnou spolupráci se zodpovědnou veřejností opravdu děkujeme,“ potvrdil tn.cz šéf pražské kriminálky Milan Jindrák. Policie už prověřila na 700 poznatků, z nichž čtvrtina byla pro vyšetřování důležitá.

Co anonymy ze lží mají? Baví se například šokem vyděšeného souseda, když mu u dveří zazvoní kriminálka a začne ho zpovídat. Policisté sice na špek každému lháři neskočí, ale některé tipy přece jen pro jistotu prověřují přímo na místě. Tito »zlomyslníci« ale velmi riskují. Podle policie jim totiž hrozí trestní stíhání a až rok vězení.

Na tragédii Aničky a její rodiny však parazitují i podvodníci. »Aniččiny rodiče pořádají sbírku na další hledání malé Aničky – Podpořte je i vy. Pošlete SMS« – takovou výzvu např. zveřejnil kdosi na internetu pod jménem Pavel Vrtal. Za SMS, kterou byste mu zaslali, by pak získal na svůj kredit 80 korun.

Za takto vylákané peníze nakupuje zboží v internetové aukci. Tentýž muž se v diskusích také chlubil, že už dostal šest tisíc korun. „Trestní oznámení jsme přijali a zabýváme se tím,“ řekla včera Aha! policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Takto se včera pátralo

  • Lokalitu rozšířenou až k zoologické zahradě prohledávalo na 120 policistů, kynologů, strážníků, hasičů, dalších specialistů i dobrovolníků.
  • Prověřovali nejen terén, ale i studny, rokle, sklepy a půdy.
  • Policisté zadrželi v místě pátrání bezdomovce, který tam spal. Předvedli ho na služebnu, po ověření totožnosti ho propustili.
  • Menší spor vypukl na místě mezi policií a senzibily, kteří tvrdili, že vědí, kde Anička je, a policie je nechtěla pustit do prohledávané lokality. Se vztyčeným ukazováčkem pak chodili kolem a snažili se Aničku najít. Neobjevili ji.
  • Rozruch vyvolala zpráva, že pátrače může v lokalitě ohrozit divočák, kterého dopoledne postřelil myslivec. Odpoledne našli prase mrtvé.

Včera na místě opět zasahovali kynologové se speciálně cvičenými psy. Nic nenašli.

V neděli se na místo dostavili lidé, kteří tvrdili, že jsou senzibilové, a vědí, kde Anička je. Ani oni neměli pravdu.

Do opuštěných studen se záchranáři spouštěli zbytečně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.