Zdrcená maminka mrtvé Kristýnky (†16): Zabil mi dceru, vídám ho na ulici! A on se mi směje do obličeje... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zdrcená maminka mrtvé Kristýnky (†16): Zabil mi dceru, vídám ho na ulici! A on se mi směje do obličeje...

Nešťastné matce Renatě Jiříčkové zbyly jen vzpomínky a poslední fotografie dcery Kristýny.
Nešťastné matce Renatě Jiříčkové zbyly jen vzpomínky a poslední fotografie dcery Kristýny. (Aha! – Martin Pekárek)

Před několika dny tomu byly přesně tři roky, co jen pár metrů za západočeskou obcí Hroznětín došlo k tragické autonehodě. Mladík za volantem odcizeného vozu, navíc bez řidičského oprávnění a pod vlivem alkoholu, připravil o život šestnáctiletou Kristýnu Jiříčkovou a druhou, o dva roky starší spolujezdkyni těžce zranil.

Soud s tehdy nezletilým pachatelem proběhl, ale rozsudek srazil rodinu zabité dívky doslova do kolen. Odsouzený, dnes již devatenáctiletý mladý muž, vyvázl jen s podmínkou. To se zdá neuvěřitelné nejen mamince Kristýnky, která se přímo z okna dívá denně na místo, kde její dítě vydechlo naposledy.

Během povídání s redaktory Nedělního Aha! Renata Jiříčková (40), maminka tragicky zesnulé, prakticky neustále plakala. Přesto nám celý příběh dovyprávěla až do konce...

Osudná diskotéka

V době, kdy k tragédii došlo, bydleli Jiříčkovi v Hroznětíně, kam se Renata po rozvodu s dětmi odstěhovala, necelé tři měsíce. Třináctého října 2007 šla její dcera Kristýnka s kamarádkou Šárkou v deset hodin večer na diskotéku, a to bylo také naposledy, kdy ji matka viděla živou. Potom už probíhalo vše podle toho nejčernějšího scénáře.

„Čtrnáctého října kolem jedné hodiny ranní zazvonila u dveří nějaká dívka a oznámila mi, že moje dcera je mrtvá. Nevěřila jsem jí a křičela jsem na ni, co že to tady na mě zkouší? Před barákem ale stála i její maminka, která mi to potvrdila. Tenkrát jsme bydleli v jiném domě, o kus dál. Zašla jsem pro bratra, který mě na místo neštěstí zavezl. Již z dálky jsme viděli policisty a sanitku...

Nikdo si nás nevšímal, tak jsem běžela k jednomu policistovi v autě. Říkala jsem mu, že bych tu někde měla mít dceru. Pořád jsem doufala, že to všechno bude jinak... Řekl mi jen: »Támhle leží nějaké tělo bez občanky, jděte se podívat.« Tak jsem ji odkryla a podívala se. Nikdy na ty okamžiky nezapomenu,“ vzpomíná na nejhorší chvíle svého života Renata Jiříčková.

S mladíkem, který celou tragédii způsobil, se na místě nehody nesetkala. Po nočním neštěstí zůstala s tehdy čtyřletým synem Davidem na všechno sama a nebýt její matky, kdoví, jak by další události vůbec překonala. Matka jí zůstala tou nejsilnější oporou.

Kristýnka jen pár měsíců před osudnou událostí.

Tři trestné činy a alkohol

Podle rozsudku Okresního soudu v Karlových Varech porušil tehdy šestnáctiletý mladík zákon hned ve třech bodech. Z nedbalosti způsobil smrt a těžkou újmu na zdraví, neoprávněně se zmocnil cizího vozidla a za volant vozu usedl bez řidičského oprávnění. Jak tehdy k celé události vlastně došlo?

Mladík se zmocnil cizího vozu, který měl v té době jeho bratr automechanik v opravě. Zřejmě se předváděl před dívkami, které vezl, a do křižovatky, pár metrů za obcí, se vřítil nepřiměřenou rychlostí nejméně 109 km/hod. Tuto rychlost označili soudní znalci jako rychlost zcela nepřiměřenou jeho řidičským zkušenostem, profilu křižovatky i technickému stavu vozidla.

V křižovatce nezvládl řízení, uvedl vůz do smyku a vyjel mimo vozovku. S neovladatelným autem následně narazil do stromů a poté do kovového zábradlí na silniční propusti, což mělo za následek okamžitou smrt nezletilé Kristýny a těžká vnitřní zranění další spolujezdkyně Šárky. Ta utrpěla roztržení sleziny, jater, tlustého střeva, zlomeniny žeber, zhmoždění plic a zranění hlavy.

Připočteme li alkohol i stopy omamných látek v krvi viníka, zdá se jeho vina dostatečně prokázaná. Jak sám přiznal, před jízdou pil společně se dvěma kamarády fernet přímo z lahve, kterou zcela nedopili. O to více pak rozsudek okresního soudu mnohé překvapil.

Za smrt a těžká zranění odešel obžalovaný od soudu prakticky bez trestu. Vyfasoval podmíněný trest 18 měsíců na zkušební dobu tří let a zákaz řízení motorových vozidel na 4 roky. Co se týče rodiny Renaty Jiříčkové, té je obžalovaný povinen uhradit jako náhradu škody částku 415 000 korun. Dodnes prý neviděli ani korunu.

„Policisté i advokáti mluvili o jeho potrestání a tvrdili mi, že se z toho nemůže nikdy dostat. A dostal,“ říká z rozhodnutí soudu šokovaná Renata Jiříčková.

Místo za křižovatkou, kde ke zbytečné tragédii došlo. Kristýnka tam měla i křížek, ale někdo ho srazil autem.

Bolest, která nikdy nezmizí

Žít společně v jednom městě a potkávat na ulici člověka, který má na svědomí smrt vašeho dítěte, je těžké a stresující. Převládá žal a bezmocný vztek. Matka mrtvé Kristýnky o tom ví své a střetu s viníkem smrti své dcery se raději vyhýbá.

„Jednou zaťukala na dveře jeho matka a strčila mi do ruky jednu naškrabanou větu. Bylo tam něco jako – omlouvám se, je mi to líto, a hned zase seběhla po schodech. Když jsem ho poprvé potkala na ulici veselého s nějakým kamarádem, musela jsem si vzít prášky. On se mi nikdy neomluvil, naopak se mi smál do obličeje. Z jeho strany nikdy žádná lítost nebyla. Když ho vidím, napadají mě myšlenky, které ani nechtějte vědět,“ uvádí své pocity Renata Jiříčková.

„Kdybych neměla malého Davida, on už by tu nebyl. Zní to možná strašně, ale ta bolest je stále hrozná. Plno lidí říká, že jsem divná, proč nikam nechodím, proč se nebavím, ale nejde to. Myslím na to každý den a nejhorší jsou ta výročí,“ dodává zoufalá matka.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

21. října 2007 – O případu jsme poprvé psali přesně týden poté, co se stal.

Renata Jiříčková na Kristýnčině hrobě v nedalekém Ostrově.

Tohoto medvídka dostal od Kristýnky její dnes již sedmiletý bratr David. Stal se pro něho citovou záležitostí a památkou na sestru.

Názor právníka: JUDr. Jan Křeček

Vzhledem k věku mladistvého se jedná o trest v rámci trestní sazby. Jedná se však podle mého názoru o milosrdný trest, kdy bych si s ohledem na neodstranitelný následek a těžké ublížení na zdraví uměl představit trest nepodmíněný.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.