Žháři z Vítkova dnes dostali 20 a 22 let! Svobodu zas poznají skoro v 50! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Žháři z Vítkova dnes dostali 20 a 22 let! Svobodu zas poznají skoro v 50!

Odsouzení pravicoví aktivisti
Odsouzení pravicoví aktivisti (ČTK)

Výjimečné tresty vyfasovali čtyři mladí žháři z Vítkova za to, že loni na výročí narození Hitlera zapálili dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově na Ostravsku. Jejich »neonacistické hrdinství« odnesla tehdy ani ne dvouletá Natálka. Ta si ponese následky na doživotí…

David Vaculík, Ivo Müller a Jaromír - 22 let, Václav Cojocaru 20 let. Tak zní verdikty za pokus o vraždu poškozování cizí věci, které dnes padly u ostravského soudu. 19. dubna 2008 totiž tři z odsouzených do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý čekal v autě. Tři lidé pak byli vážně popáleni.

Všichni se proti rozsudku na místě odvolali. Státní zástupkyně si nechala čas na rozmyšlenou. Odvoláním se bude zabývat olomoucký soud.

„Nečekala jsem, že všichni dostanou tak vysoké tresty,“ připustila překvapení maminka Natálky Anna Siváková. S rozhodnutím soudu však byla spokojená.Hlavně, že už to je za námi,“ poznamenala ještě.

Všichni pravicoví radikálové mají trest vykonat ve věznici se zvýšenou ostrahou a mají zaplatit odškodné a náhradu škody přes 17 milionů korun. Za léčebné výlohy poškozených mají dát 7,5 milionu korun, odškodné pro Natálii činí 9,5 milionu a pro její rodiče 72 000 korun.

Oběť útoku ultrapravičáků Natálka Siváková

Jak reagovali obhájci?

„Případ nekončí. Odvolání bude. Tento rozsudek nepovažuji za nic míň než sociální popravu těch mladých hochů. Jsem zvědav, jak soud zdůvodní vynesený rozsudek“

Obhájce Václava Cojocaru Ladislav Myšák

„S rozsudkem klient nesouhlasí. Proto se na místě odvolal“

Právník Jaromíra Lukeše Pavel Pěnkava

„Jsem rozsudkem překvapena. Nepodařilo se jednoznačně prokázat, že obžalovaní měli v úmyslu vraždit“

Obhájkyně Iva Müllera Markéta Polišenská

Soudce: Zabíjet chtěli!

„Dospěli jsme k názoru, že obžalovaní věděli, že dům je obývaný. Útok předem naplánovali,“ bránil tvrdé rozhodnutí soudce Miloslav Studnička. Akci označil za brutální útok a přirovnal ji k nacistické Křišťálové noci. „Poškozené chtěli usmrtit. Chtěli i zdevastovat dům,“ řekl také.

Proč tak tvrdý trest? Vyšší sazbu uložil především proto, že akci společně plánovali. Údajně místo společné cesty na neonacistickou demonstraci v Čechách. Ta se jim zdála příliš nákladná, tak vymysleli jiný program. Všichni tři navíc byli v minulosti už souzeni za násilné zločiny či propagaci nacismu. Cojocaru dostal o dva roky nižší trest proto, že dosud nebyl trestán, na organizaci útoku se nepodílel a k ostatním komplicům se přidal na poslední chvíli.

Podle předmětů zadržených policií při domovních prohlídkách, výsledku práce soudních znalců a expertů na extremismus všichni čtyři odsouzení patřili k aktivním severomoravským neonacistům, kteří propadli neonacistické ideologii a hlásili se k rasismu.

Čtěte více:

Soud se žháři z Vítkova - V domě bylo 1000 stupňů!

Bestie z Vítkova: Málem upálili Natálku - Teď bojují proti sobě!

Maminka popálené Natálky: Jsi moje princezna

Statečná Natálka (2): Nejotevřenější rozhovor s rodiči od 18. dubna, kdy k tragédii ve Vítkově došlo

Ohnivé peklo ve Vítkově - Matka: Před útokem nám vypnuli vodu!

O soudu i samotném případu se více dočtete ve čtvrtečním vydání deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.