Konec vlády občanských demokratů v Praze: Povede ji Zdeněk Tůma (TOP 09)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Konec vlády občanských demokratů v Praze: Povede ji Zdeněk Tůma (TOP 09)!

Zdeněk Tůma, s největší pravděpodobností budoucí pražský primátor.
Zdeněk Tůma, s největší pravděpodobností budoucí pražský primátor.

Po dlouhých bojích, drahých kampaních a protiřečících si průzkumech veřejného mínění zná hlavní město konečně výsledek – následující čtyři roky bude mít Prahu na starosti TOP 09 a do křesla primátora s největší pravděpodobností dosedne někdejší guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

A co »modrá« ODS, která dosud tradičně vládla v Praze? Sice dostala nejvíce hlasů na radnicích městských částí, na magistrát ale byla krátká. Nejspíše ji zkompromitovala vláda Pavla Béma (ODS) a pražských »kmotrů« a nepomohl ani kandidát na primátora, nová tvář a významný lékař Bohuslav Svoboda.

Ten si ale z celé situace nic nedělá a čile se těší na koalici s TOP 09. Na otázku v nedělní Partii na Primě dokonce řekl, že by s Tůmou klidně šel »krást koně v Americe«. Na výrazy nepochopení moderátora i Tůmy vysvětlil: „To je největší kompliment. V Americe byl totiž za krádež koní trest smrti.“ A na magistrátu, kde by pravicoví »šíbři« poskládali 46 zastupitelů, kdežto ČSSD a komunisté jen sedmnáct, by se vládlo jednoduše.

Oči pro pláč zbyly ambiciózním »véčkařům«. Za ty na post primátorky kandidovala Markéta Reedová, někdejší zastupitelka za SNK-ED, která odešla z magistrátu kvůli nesouhlasu s politikou primátora Béma. Ačkoliv šéf strany Radek John neustále upozorňoval, že VV nemohou prohrát, protože předtím v »komunálkách« ani nekandidovaly, získaly VV 5,7 procent hlasů a na magistrátu nula zastupitelů.

Foto ČTK, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.