Horník poprvé viděl dcerku... Záchrana stála 400 milionů korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Horník poprvé viděl dcerku... Záchrana stála 400 milionů korun!

Ariel vzal Esperanzu poprvé do náručí.
Ariel vzal Esperanzu poprvé do náručí. (Reuters, reprofoto Bild)

Ariel Ticona (29), který byl s 32 kamarády zavalen dlouhých 69 dní v dole u chilského města Copiapó, se ve čtvrtek ráno dostal na povrch mezi posledními. Zachráněný havíř chtěl na ošetřovně co nejrychleji vidět 31 dní starou dcerušku Esperanzu (česky Naděje). Když se v polovině září narodila, byl uvězněn pod zemí, a nemohl tak splnit slib, že bude u porodu. O to dojemnější bylo jejich shledání.

„Byl nervózní a v očích měl slzy,“ říká manželka Elizabeth (25), která dceru přinesla na ošetřovnu. Ariel holčičku něžně pochoval a nemohl se ubránit dojetí. „Moje záchrana z dolu je teď až druhou největší událostí v mém životě. Tou první je moje dcera,“ řekl své ženě.

Ani ona nedokázala zadržet slzy. „Celé týdny jsem se učila žít se strašnou představou, že naše dítě bude vyrůstat bez otce. Teď jsme zase všichni spolu a nic nás nerozdělí,“ podělila se Elizabeth o nejhorší obavu i radost.

Horníci měli původně zůstat na prvním lékařském pozorování 48 hodin. Jejich zdravotní stav je většinou tak dobrý, že je lékaři už ve čtvrtek začali pouštět domů. Chilská vláda současně oznámila, že nedovolí, aby se podobné neštěstí opakovalo, a chce proto zavřít všechny rizikové doly. Úředníci také spočítali, že záchranná operace vyšla v přepočtu na 400 milionů korun.

Elizabeth přináší dceru na ošetřovnu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.