Stanislav Václavík (45) - Přežil rakovinu prsu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Stanislav Václavík (45) - Přežil rakovinu prsu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Lidský život se může změnit doslova ve vteřině. Své o tom ví i Stanislav Václavík (45) z Prahy. Jednoho dne si na hrudi nahmatal bulku a diagnóza byla šokující. Rakovina prsu! Ta je sice v Česku nejčastější formou nádoru u žen, u mužů je ale velice vzácná. Na tisíc nemocných žen v průměru připadají jen tři muži.

Až do osudného dne žil pan Václavík jen pro práci, svou přítelkyni a děti. Jak sám přiznává, ve firmě na montáž linek pracoval běžně 16 hodin denně, aby svou rodinu zabezpečil. První náznaky toho, že něco není v pořádku, přišly na konci roku 2007. Lékařka mu tehdy na celkovou vyčerpanost naordinovala prášky a měsíční klid doma. Ani další zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Pan Václavík prodělal několik zánětů močového měchýře, močil krev a trápily ho horečky. Když se opět uzdravil, nahmatal si na pravém prsu bulku.

„Myslel jsem si, že jsem se někde uhodil. Ale bulka nezmizela, a tak mě partnerka poslala na mamograf. Ten ale neukázal nic. Nic nenaznačil ani ultrazvuk. Problémy jsem měl i s lékařkou, která mi nechtěla napsat doporučení na vyšetření. Řekla mi doslova, že kdyby měla každého s bulkou posílat na vyšetření, kam by naše zdravotnictví došlo,“ popisuje Stanislav, který si nakonec nechal bulku vyřezat na chirurgii. A přišel šok! „Viděl jsem, že lékař zbledl, když bulku vyjímal. Histologie ukázala, že jde o rakovinu prsu. Pak to už šlo rychle a doslova za minutu dvanáct, protože rakovina se začala rozrůstat. Přišel jsem o celý prsní sval a lymfatické žlázy pod pravou rukou,“ popisuje.

Nádor se úspěšně podařilo odstranit a pan Stanislav dostal na dalších pět let jako pokračující léčbu lék Tamoxifen, který má bránit návratu rakoviny.

„Každá žena s rakovinou prsu dostává Tamoxifen nebo Arimidax, nic jiného není. Já ale oba léky snáším velmi špatně. Mám nesnesitelné bolesti v podbřišku, bolí mě klouby. Mám záněty na prostatě, varlatech i močovém měchýři,“ vypráví. Léky, které na bolest bere, pana Stanislava zase velmi utlumují, nemůže je proto užívat v práci. „Nezbývá mi než čekat, zda se vynalezne jiný lék, nebo prostě v bolestech přečkat ještě tři roky, než budu moci s léčbou skončit. Přestal jsem také fungovat jako muž. Moc bych chtěl poděkovat své partnerce za její podporu,“ říká.

Prsní nádory u mužů

Podle statistik je velice vzácná. V roce 2007 onemocnělo v ČR tímto nádorem 6500 žen, mužů bylo 42. Jak rakovinu prsu poznat? Prvním příznakem je hmatatelná bulka v oblasti hrudníku. Následuje změna velikosti a tvaru mužského prsu, vředy na kůži, výměšek z bradavky a vpáčená bradavka. Není zatím jasné, co u mužů nádor prsu vyvolává. Riziko onemocnění zvyšuje radioaktivní záření a vysoká hladina estrogenu v krvi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.