Reportáž Aha! Nejstudenější místo v ČR: Teplota -8 °C | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Reportáž Aha! Nejstudenější místo v ČR: Teplota -8 °C

Teplota ráno v Šindelové klesla na -8 °C.
Teplota ráno v Šindelové klesla na -8 °C. (Aha! – Martin Přibyl)

Mrazivé ráno včera zažili obyvatelé Šindelové na Sokolovsku, rtuť teploměru tam klesla k -8 °C. Zdejší meteorolog Rudolf Kovařík tvrdí, že takovou hodnotu v tuto roční dobu nenaměřil za posledních patnáct let.

„Včera v půl sedmé ráno, tedy třicet minut před východem slunce, jsem u země naměřil -8 °C. Mrzlo přitom od deváté hodiny večerní,“ říká Kovařík. Za ranní mrazíky podle něj může jasná obloha a nízká vlhkost vzduchu. „Lze předpokládat, že chladné počasí s mrazivými rány vydrží nejméně do pátku. Pak by mohly přijít mraky a rána již nebudou tak mrazivá,“ míní.

Sám byl nízkou teplotou zaskočen, protože na jeho zahrádce v těsném sousedství meteorologické stanice mráz sežehl trvalky a vzrostlý durman. „Chtěl jsem je mít venku pro okrasu co nejdéle, bohužel jsem se přepočítal,“ uzavřel meteorolog.

Tímto mrazivým ránem zima podle místních už opravdu začíná. „Už tak tři až čtyři dny dozadu jsou tu rána velmi chladná. Na stráních bývá jinovatka. Zima už je tady. Vždyť v devět hodin ráno, když už svítí sluníčko, naměříme pouhý 1 °C,“ mluví ze zkušenosti obyvatelka Šindelové Jana Svitáčková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.