Stěhování Slovanské epopeje: Balení asistovala policie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stěhování Slovanské epopeje: Balení asistovala policie!

Policisté včera vyslechli i zástupce Prahy.
Policisté včera vyslechli i zástupce Prahy. (ČTK – Václav Šálek)

Balení Muchovy Slovanské epopeje na cestu do Prahy včera v Moravském Krumlově asistovala policie. Přivolali ji právníci malířovy rodiny, která s převozem nesouhlasí.

Praha, která od čtvrtka v Krumlově obsáhlé dílo balí pro převoz, odmítla respektovat včerejší rozhodnutí Moravského Krumlova o zákazu stěhování. Advokát rodiny Alfonse Muchy Roman Koucký proto podal na hlavní město trestní oznámení.

„Existuje podezření, že se někdo dopustil maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl. Podle pražského radního Ondřeje Pechy však stěhování umožňuje nedávné rozhodnutí soudu, který převoz obrazů naopak povolil. Kvůli stejnému deliktu tak zvažuje trestní oznámení i pražský magistrát.

Policisté, kteří včera na místo dorazili, vyzvali představitele pražské galerie i právníky Muchovy rodiny k odchodu na místní policejní služebnu. Podle policejní mluvčí Lenky Drahokoupilové si tam obě strany měly vyjasnit stanoviska a další postup. Žádný fyzický ani verbální střet mezi znesvářenými stranami hlídky nezaznamenaly. Už ve čtvrtek ale proti převozu protestovaly desítky lidí. Praha je prý nenažraná a Epopej doslova krade.

Stěhování z Krumlova do Prahy by mělo trvat tři týdny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.