Kajmanky supí - Vyklubala se zuřivá »miminka« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kajmanky supí - Vyklubala se zuřivá »miminka«

Vyklubat se ze skořápky není pro kajmanky těžké. Během inkubace totiž využijí z vejce maximum vápníku, a tak na konci je ze skořápky jen pružná blána.
Vyklubat se ze skořápky není pro kajmanky těžké. Během inkubace totiž využijí z vejce maximum vápníku, a tak na konci je ze skořápky jen pružná blána. (pro Aha! – Zoo Praha)

Po padesáti letech chovu se poprvé v pražské zoo rozmnožily dravé želvy kajmanky supí. Vylíhla se hned dvě mláďata. Jako správné kajmanky byly hned pořádně vzteklé.

Zájem o rozmnožování projevily dvě samičky poprvé v roce 1996, když zoo zdokonalila jejich životní podmínky – filtrování vody, napodobování ročního výkyvu teplot a délku osvitu. Jejich touhy přijel ukojit samec z brněnské zoo. Jedna ze samic letos nakladla vejce. Část z nich byla oplozena a po 100 dnech inkubace se z nich vylíhla dvě mláďata. Další rande budou mít samice se svým partnerem na přelomu února a března. „Jejich páření je krátké, ale o to bouřlivější,“ říká mluvčí zoo Jana Jirátová. Do té doby je návštěvníci uvidí jen odděleně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.