Jak porazit chřipku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak porazit chřipku?

Fotografie
Fotografie (internal)

Riziko napadení viry chřipky je větší u lidí s oslabenou imunitou. Neníli imunita plně vyvinuta, jako je tomu například u dětí, anebo když je vyčerpána ve stáří či u nemocných osob, mají viry situaci k napadení organismu usnadněnou. Imunita je ale oslabena také v důsledku stresu, nadměrné fyzické či psychické námahy, nesprávné životosprávy nebo kouření.

Očkování jako prevence

Očkováním se rozvíjí schopnost naší imunity bránit se proti konkrétnímu původci onemocnění. Co je ovšem nejdůležitější, musí se očkovat předem, jinak to nemá význam. Jakmile se potom do našeho těla dostane bakterie nebo vir, proti kterým jsme byli naočkováni, náš imunitní systém je rozpozná a sám se s nimi vypořádá.

Problémem ale je, že nemáme očkování na všechno. Například chřipku mohou vyvolat různé viry a v současné době je k dispozici jen vakcína proti virovému kmeni nejrozšířenějšího druhu takzvané sezónní chřipky. Odborníci nicméně doporučují dát se už předem očkovat proti běžné sezónní chřipce. Tím, že tuto chřipku nedostaneme, nebudeme oslabeni v případě, že nás napadne virus chřipky nové.

Když nechceme očkování

Je namístě včas, tj. ještě před propuknutím chřipkové nákazy, podpořit naši všeobecnou imunitu. Měli bychom zvýšit přísun vitamínů nejlépe v podobě čerstvé zeleniny a ovoce. Příznivě působí také probiotické přípravky obsahující laktobacily a další mikroorganizmy.

Dobrý tipem jsou také enzymy. Některé enzymy v našem těle totiž pomáhají zajišťovat rovnováhu a fungování imunity a podáváním příslušných enzymů zvenčí účinně podpoříme svůj obranný systém. Základem všeho je zkrátka co nejlepší vyzbrojení naší imunity, abychom chřipku pokud možno vůbec nedostali. A když už nás virus napadne, tak abychom se s ním co nejrychleji vypořádali.

Když už chřipku máme

Při onemocnění můžeme užívat protivirové lékym takzvaná antivirotika, která působí přímo proti virům tím, že brání jejich dalšímu rozmnožování v organizmu. Z uvedeného ovšem vyplývá, že má smysl je začít užívat až v okamžiku, kdy chřipku dostaneme a kdy se ještě virus v našem těle příliš nerozšířil. Antivirotika většinou působí proti širšímu okruhu příbuzných virů než očkování proti jednomu konkrétnímu kmeni, bývají ale méně účinná.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.