Ministr financí Miroslav Kalousek: Není na výběr, škrtat musíme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ministr financí Miroslav Kalousek: Není na výběr, škrtat musíme!

Ministr financí při včerejší televizní debatě.
Ministr financí při včerejší televizní debatě. (ČTK)

Nejenom zjednodušit zákon o dani z příjmu, ale taky zrušit velkou část daňových výjimek a »zaříznout« například stravenky nebo stavební spořitelny má v plánu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Alespoň takové změny včera oznámil v televizním pořadu Otázky Václava Moravce.

Nový zákon o dani z příjmu by ministr rád předložil už na začátku příštího roku. Chtěl by v něm zrušit daňové výjimky a sjednotit výpočet základu daně pro všechny přímé odvody. „Nějaké výjimky samozřejmě zůstat musí. Ale ty vylobbované a diskriminační výjimky chci odstranit,“ řekl doslova ministr a nepřímo tím naznačil, že by se opět mohl pokusit prosadit zrušení daňového zvýhodnění stravenek.

Když vláda novelu schválí, mohly by změny začít platit nejdříve od začátku roku 2012, ale Kalousek nevyloučil ani to, že by zákon začal platit až o rok později.

Ministr si taky stojí za tím, že musí změnit zákon o stavebním spoření. Krok vlády, kterým se státní příspěvek snižuje na polovinu, označil za správný a podle něj je jeho zdanění a snížení plně obhájitelné. Zamítnutí této změny ze strany Ústavního soudu se ministr nebojí.

Kalousek ohlásil i změnu u stavebního spoření, kdy bude navrhovat, aby stavební spoření mohly nově nabízet i banky a nejen stavební spořitelny. Ty by tímto rozhodnutím přišly o výhodné postavení na trhu, kdy nikdo jiný zatím nesmí stavební spoření nabízet.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.