Rok 2011 - Zdraží elektřina a kvůli ní... Za potraviny zaplatíme více! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rok 2011 - Zdraží elektřina a kvůli ní... Za potraviny zaplatíme více!

Fotografie
Fotografie (internal)

Češi nemají v posledních dvou letech ani chvilku oddechu. Pendluje se od jednoho úsporného balíčku k druhému, propouští se, od příštího roku má zdražit nezbytná elektřina až o pětinu, a výsledek toho všeho? Zdraží to, bez čeho se nikdo neobejde – potraviny!

Jak je to možné? Kvůli zvýšení příspěvků na obnovitelné zdroje energie vzrostou v celé republice ceny elektřiny. A ta je v potravinářském průmyslu nezbytná. „U nás v obchodě jsou dva největší náklady, a to mzdy a energie. A když půjde energie nahoru, půjdou všechny potraviny nahoru,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Zdeněk Juračka.

Jedním z energeticky nejnáročnějších odvětví potravinářství je třeba pekařina a s cenou chleba a rohlíků už přitom cloumá i dražší obilí, kterého se kvůli špatné sezoně letos urodilo méně. To navíc vůbec není všechno! Bič, který na státní dluh upletla vláda Petra Nečase, ještě plánuje zvednout sníženou sazbu DPH, která se vztahuje například na potraviny a léky, ze současných 10 procent na minimálně 12 procent.

Výsledek? „Elektřina má vystoupat na 18 % podle odhadu ČEZu, jiní odhadují třeba jen 7 %. Podle mě bude pravda někde uprostřed, ale ceny potravin vzrostou tak jako tak o jednotky procent,“ potvrdil analytik Michal Ruml ze serveru Finance.cz nejčernější obavy.

Kliknutím zvětšete

Třeba obchodníci dostanou rozum!

Od analytiků, které Aha! kontaktovalo, vyznělo jednohlasné poselství: Češi už další zdražování neunesou! A někteří odborníci doufají, že vyšší náklady na výrobu potravin si podniky strhnou ze svého. „Je tu možnost, že to bude stejné jako předtím – než aby vysokými cenami odradili zákazníky, prodejci a výrobci si sami sáhnou na marže,“ myslí si analytička Next Finance Markéta Šichtářová. „Nepodceňoval bych vliv silného konkurenčního prostředí, který na českém trhu je a bude růst minimálně brzdit,“ doufá i viceprezident SOCR Petr Vyhnálek.¨

Hamburgerový index varuje: Česko je předražené!

Také občas kroutíte v cizině hlavou nad tím, že stejná věc stojí v mnohem vyspělejším Německu téměř dvakrát méně než v »chudším« Česku? Vysvětlení je pro to spousta, většinou ale jde o to, že přifouknuté ceny si Češi nechají líbit. Důkazem jsou zdejší nehorázné poplatky za bankovní služby či elektroniku – moderní iPOD zde například koupíte za zhruba 6 tisíc korun, v USA za 4 tisíce.

Ekonomové přišli na zábavný a jednoduchý způsob, jak ukázat cenové rozdíly – na jednom artiklu, který se prodává všude ve světě a měl by logicky mít všude i stejnou cenu – a tím je hamburger Big Mac. Podívejte se, kde ve světě kolik stojí.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.