Velký test odborníků pro Aha!: Zdravé »smetánky« pro děti? Nejlepší je Bobík! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký test odborníků pro Aha!: Zdravé »smetánky« pro děti? Nejlepší je Bobík!

V obchodech dětem vybírejte dezerty, které jsou dobře označené a mají co nejjednodušší složení.
V obchodech dětem vybírejte dezerty, které jsou dobře označené a mají co nejjednodušší složení. (Aha! – Karel Kopáč, Martin Pekárek, Profimedia.cz)

Každý den, každý den, k svačině jedině, jedině pramen zdraví z Posázaví... Kdo by si nepamatoval na film »Ať žijí duchové« a slavnou scénu, v níž hlavní roli hrají pribináčky. Jaká je však pravda o smetanovotvarohových dezertech? Obchody jich nabízejí celou řadu, který z nich je ale nejlepší? A opravdu se hodí pro děti ke svačině?

Kvalita desítky testovaných »smetánků« překvapila. „Téměř všechny značky změnily složení a na prvním místě nahradily smetanu tvarohem,“ říká Jitka Rusková, nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí. Přesto i mezi nimi se najdou takové, které nejsou pro prcky nejvhodnější.

„Některé mají příliš vysoký podíl tuku, i jednu třetinu z celkového doporučeného množství tuku na den pro nejmenší děti,“ upozorňuje Rusková.

Živočišné tuky, tedy ty obsažené ve smetanových dezertech, mají tvořit jednu třetinu z celkového doporučeného množství tuku na den. „Po snězení jednoho takového výrobku už tedy na žádný jiný další živočišný tuk – obsažený v mase, másle, sýru, vejcích – není v dětském jídelníčku místo,“ říká Rusková. Zbývající dvoutřetinové množství tuku by totiž měly tvořit tuky rostlinné, např. margaríny, olivový olej apod.

Tady ale pozor, děti tuky potřebují! „Bez tuku děti nerostou. Proto pro ně nejsou vhodné nízkotučné výrobky, na druhou stranu ani některé smetánky, kde bývá obsah tuku i 20 % a více,“ konstatuje dětský obezitolog Zlatko Marinov z Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Nejlepší je tedy tzv. zlatá střední cesta. A stejně jako písnička z filmu »Ať žijí duchové« doporučuje doktor Marinov tyto výrobky ke svačině – ale odpolední. „Jsou vhodné na odpolední svačinu, kdy je dětský organismus potřebuje,“ doporučuje lékař. Děti totiž rostou jen v noci!

Kliknutím zvětšete

Jak se hodnotilo?

Deník Aha! nakoupil deset různých smetanovotvarohových dezertů a nechal je zhodnotit nutriční terapeutkou Jitkou Ruskovou z Poradenského centra Výživa dětí. Ta je po porovnání surovin uvedených ve složení a nutričních hodnot seřadila do žebříčku od 1. do 10. místa.

Jednička je samozřejmě nejlepší a desítka nejméně pro děti vhodná. Výjimečně ale neznamená naprostý propadák. Všechny dezerty jsou hodnoceny: 1 kelímek = 1 porce, nikoli tedy v přepočtu na 100 g výrobku. „Děti obvykle snědí kelímek – ne více, ne méně,“ říká Rusková.

Jitka Rusková

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.