Zaručené tipy od čtenářů! Dnes radí Květa Gebauerová ze Škvorce: Vyperte prádlo v mléce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zaručené tipy od čtenářů! Dnes radí Květa Gebauerová ze Škvorce: Vyperte prádlo v mléce!

Chcete mít prádlo opět bílé? Před praním ho dejte na chvíli do studeného mléka.
Chcete mít prádlo opět bílé? Před praním ho dejte na chvíli do studeného mléka. (Profimedia.cz)

V našem seriálu vám přinášíme další osvědčené rady do domácnosti. „Vždycky, když jsem četla něco, co by mi mohlo být ku prospěchu, tak jsem si to zapsala. Jsem ráda, že mohu díky Aha! tyto rady poslat dál,“ napsala nám Květa Gebauerová (83) ze Škvorce v okrese Praha-východ, která doufá, že její tipy pomohou především mladým hospodyňkám. Chceteli nám poslat vlastní nápady, nezapomeňte uvést rodné číslo, adresu a číslo svého účtu. Otištěné tipy odměňujeme honorářem 500 Kč.

Aby byla vůně a chuť bramboráku stejnoměrná, vložíme do rozkrojeného bramboru česnek a strouháme je společně. Aby byl bramborák křupavý, přidáme do nastrouhaných brambor lžíci hrubší strouhanky.

Pokud chceme uvařit brambory co nejrychleji a nemáme tlakový hrnec, přidáme do vody, jakmile se začne vařit, lžičku másla. Stejný účinek má také sklenka piva.

Bramborový salát smícháme s majonézou teprve ve chvíli, kdy brambory zcela vystydnou! Jinak nám salát nepříjemně zhořkne.

Aby se obnovila jasná bělost ubrusů či prostěradel, ponoříme je na chvíli do studeného mléka. Pak je vypereme, jak jsme zvyklí. Bílé ubrusy budou jako nové.

Oloupané brambory či jablka neztmavnou, když je ponoříme do vody s trochou soli či citronové šťávy.

Pach z pánve po smažení cibule zmizí, pokud v ní povaříme trochu vody s octem. Jemně nakrájená cibule se nepřipálí a získá hezkou barvu, když ji napřed vyválíme v hladké mouce a teprve potom smažíme.

Překyselenou rajskou omáčku napravíme přidáním mléka nebo smetany. Pokud nám omáčka příliš zesvětlá, můžeme ji ztmavit pomocí karamelového cukru.

Šťávu z citronů, které již nemají nejlepší kůru, raději vymačkáme, nalijeme do formiček na led a necháme zmrazit. Kostky můžeme použít při vaření či na výrobu pravých limonád.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.