Redaktoři Aha! testovali okruh kolem Prahy: Projeli jsme za 20 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Redaktoři Aha! testovali okruh kolem Prahy: Projeli jsme za 20 minut!

Mostní estakáda přes Berounku a Vltavu je už v plném provozu.
Mostní estakáda přes Berounku a Vltavu je už v plném provozu.  (Aha! – Alexandr Malachovský, Petr Novotný )

První den ostrého provozu jihozápadní části pražského okruhu stihly od včerejšího poledne projet tisíce řidičů. Posádka Aha! zdolala 23 kilometrů dlouhý úsek za 20 minut. A až povolená rychlost mimo tunely poskočí ze 100 na 130 km/h, zvládnete to ještě rychleji. Už nyní jásají kamioňáci, kterým silnice ušetří minimálně hodinu na cestě.

Pokud máte horší tlumiče, určitě si užijete víc výhled než samotnou jízdu na koberci za 18 miliard korun. Betonový povrch, který vydrží zhruba dvakrát déle než běžný asfalt, totiž auto na řadě úseků docela slušně rozhoupe. Chválou ovšem nešetřili řidiči kamionů.

„Normálně jsem jezdil přes Prahu hodinu a půl. Teď mi stejný úsek trval 25 minut. Silnice je dobrá, jen bych zvýšil rychlost,“ ohodnotil okruh řidič nákladního vozu Vladimír Kučnín (23) ze Slovenska. První nedočkavci, kteří na silnici vyrazili dvacet minut po poledni, si však z pražského okruhu odvezli zničená čelní skla! Na vině byly kamínky, které se odrážely od kol jiných aut.

Podle správce komunikace byl povrch uklizený, všechny kamínky se ale nejspíš smést nepodařilo.

Pečlivě se stavba připravila na zvířata, kterých je prý na okraji města habaděj. Na ně tu čeká k přechodu přes dálnici speciální most – tzv. ekodukt – i plot proti vběhnutí na silnici. V podobnou péči ale cestovatelé a řidiči doufat nemohou.

Odpočívadlo ani benzinovou pumpu na celém úseku nenajdete. Za zážitek by se snad dal považovat průjezd dvěma téměř dvoukilometrovými tunely, které jsou tak poctivě osvětlené, že připomínají nebezpečně se blížící vánoční svátky. Skvělý je i výhled na dvě řeky z mostní estakády.

Předpokládaných 70 000 řidičů za den se tedy má na co těšit, jen nesmějí zapomenout na dálniční známku a případné mýtné.

Prezident Václav Klaus včera okruh s hrdostí otevřel. Neopomněl žertovně zmínit svou úlevu, že mu to nestihl ministr dopravy Vít Bárta zatrhnout a stavbu zastavit.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.