Prokletí rodu Štěpánků: Umírali mladí a u piva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Prokletí rodu Štěpánků: Umírali mladí a u piva!

Herec Martin Štěpánek si vzal život legálně drženou zbraní.
Herec Martin Štěpánek si vzal život legálně drženou zbraní. (Kateřina Kalibánová. ČTK, ara)

Čtvrteční sebevražda herce Martina Štěpánka (†63) zasáhla jeho nejbližší i celý národ. Rod Štěpánků se nesmazatelně zapsal do historie Československa a samostatného Česka, s hereckým nadáním se členové téhle rodiny snad už rodí. Jenže sláva bývá často vykoupena neštěstím, bolestí a utrpením. A tak to je i v případě této slavné rodiny. Mimochodem – věděli jste, že sestra Martina Štěpánka, herečka Jana Štěpánková (76), je pravnučkou básníka Vítězslava Hálka? Ten zemřel na zánět pohrudnice, když mu bylo teprve 39 let – takže zatraceně mladý.

Martin Štěpánek (†63): Chtěl odejít sám...

Syn Zdeňka Štěpánka chtěl být lékařem, nakonec ale pokračoval v herecké tradici. Když v roce 1981 dostal ultimátum – buď kandidaturu na členství v KSČ, či výpověď – emigroval do Rakouska. I v cizině se věnoval herectví, nejdříve působil v divadle ve Vídni, později v Mnichově. Do toho fotografoval a pracoval v rádiu Svobodná Evropa. Do vlasti se vrátil až v roce 1994.

Začal opět hrát v Divadle na Vinohradech, a dokonce se stal ministrem kultury. Jeho celoživotním problémem byl alkohol. Tuto závislost před veřejností dlouho tajil, nakonec se k ní však přiznal. „Nikdy jsem nepil v duševních propadech, ale z radosti,“ svěřil se před nedávnem.

Podle kolegů mluvil otevřeně i o sebevraždě. Říkával, že chce odejít z tohoto světa, když ještě bude o sobě rozhodovat sám. Zůstaly po něm dvě děti: Jan (40) a Josefína (33), které má s manželkou, herečkou Jaroslavou Tvrzníkovou (70).

Čtvrtek 16. září 2010: Takhle probíhal jeho poslední den...

Na dopoledne je Štěpánek údajně objednán na kontrolu k lékaři, kam už ale nepřijde. Odpoledne tráví doma sám.

  • 17.30 – 18.00 – Přichází do své pracovny, kde má uschovánu sbírku zbraní. Jednu z nich nabíjí a bere si život.
  • 19.10 – Manželka Jaroslava se vrací domů, v pracovně nachází tělo s prostřelenou hlavou. O minutu později je na policii a záchranné službě nahlášen pokus o sebevraždu. Na Vinohrady vyjíždějí lékaři i policisté. O čtyřicet minut později záchranáři definitivně konstatují smrt a z místa odjíždějí.
  • 20.30 – Policisté stále ohledávají místo činu. Zajišťují legálně drženou zbraň.
  • 21.30 – Na místo přijíždí vůz pohřební služby.
  • 21.45 – Pracovníci nakládají Štěpánkovo tělo do bílého pytle a odvážejí ho na pitvu.

Martinův otec Zdeněk (†71): Zubatá si ho našla u piva!

Zdeněk Štěpánek se narodil do umělecké rodiny. Jeho děd Jan Nepomuk Štěpánek byl ředitelem Stavovského divadla a i Zdeňkův otec byl skvělý muzikant a zpěvák. Sám Zdeněk od mládí inklinoval k herectví, jemuž se věnovala i jeho první žena Elen Hálková i jeho děti: Jana, Martin a Petr.

Jeho nejmladší dcera Kateřina Taberyová je režisérkou. Málo se však ví o tom, že Zdeněk měl původně ještě jednoho syna – Zdeňka, který ale sotva v půlroce zemřel na záškrt.

Zdeněk byl bouřlivák a hazardér, život si užíval plnými doušky. V osudný večer šel z představení a cestou se stavil na pivo v restauraci U Pštrosů, kde ho postihla mozková příhoda. Před smrtí těžce nesl, že už se mu nedaří: „Táta si prodělal takové umělecké krize, až byl možná zázrak, že si nesáhl na život,“ řekl jeho syn Petr.

Slavný herec Zdeněk Štěpánek ve filmu Cech panen kutnohorských.

Martinova sestra Jana (76): Smrt manžela, konec v divadle!

Začínala jako epizodní ochotnice po boku slavného otce, dnes patří k legendám české divadelní, filmové a televizní tvorby. Největší popularitu jí přineslo účinkování v televizních seriálech, zahrála si třeba v Takové normální rodince nebo Nemocnici na kraji města. Úspěšná byla i její role ve filmu Účastníci zájezdu.

Už na počátku své herecké kariéry se seznámila s budoucím manželem, režisérem Jaroslavem Dudkem (†68), se kterým má syna Jana. Po smrti manžela v roce 2000 už jí nebyla prodloužena smlouva s Divadlem na Vinohradech, což ji velmi zasáhlo.

Jana Štěpánková patří mezi nejoblíbenější české herečky.

Martinův bratr Petr (61): Přeli se o politice?

Působil v Národním divadle i v Hudebním divadle Karlín. Pro televizi natočil přes dvě stě inscenací nejrůznějších žánrů, hrál v desítkách filmů. Dnes je velmi populární především kvůli účinkování v seriálu Ordinace v růžové zahradě. S Martinem měl Petr spory kvůli politice. Zatímco byl Martin v emigraci, měl Petr táhnout za jeden provaz s komunisty, což mu Martin nemohl odpustit.

Co řekl Petr o bratru Martinovi:

„Brácha měl snad všechny choroby, které si vymyslíte. Když ho maminka myla v lavoru, plakala, jaký je to rachitický chlapeček. A jezdili jsme místo na dovolenou na Šumavu, aby brácha trochu přibral a nadýchal se čerstvého vzduchu. Vedle něj já byl po zdravotní stránce bezproblémové dítě.“

Petr Štěpánek září v Ordinaci v růžové zahradě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.