Netradiční kalendář - Tyhle děti přežily rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Netradiční kalendář - Tyhle děti přežily rakovinu!

Nella
Nella (pro Aha! – Martin Vobořil, www.24print.cz)

Byly smrtelně nemocné, ale život jim zachránila náročná léčba. Takové jsou příběhy dětí z unikátního kalendáře, na kterém pózují malí pacienti z onkologické kliniky v pražském nemocnici v Motole spolu se zvířaty ze zoologické zahrady. Kalendář »Příběhy 2011« nafotil Martin Vobořil. Výtěžek z jeho koupě poputuje na léčbu dalších dětí, které bojují s rakovinou. A jak netradiční fotky vznikaly? Místo v indické džungli se fotilo ve skleníku botanické zahrady, kde je i pravá africká poušť.

Nella (12) - Čeká na novou ledvinu

Sympatická mladá slečna žije s rodiči na Moravě. Osud se s ní příliš nemazlil a Nella na svou naději dodnes čeká. Jako tříměsíční miminko se začala léčit na onkologii kvůli nádoru ledviny. Dívence přestala náhle pracovat i druhá ledvina a musela podstoupit náročnou transplantaci. O několik let později ale transplantovaná ledvina opět selhala a Nella teď pravidelně jezdí do nemocnice na dialýzu, při níž se jí pomocí přístrojů čistí krev. „Moje tělo je unavené. Nemám ledviny, bojuji s vyrovnáváním tekutin a kolísavým krevním tlakem. Čekám na druhou transplantaci,“ vypráví Nella.

Honzík (3) - Krev získal od miminka z Itálie

Honzík ze středních Čech se narodil jako zdravé miminko. V osmi měsících mu ale lékaři zjistili leukemii. Okamžitě nasadili chemoterapii a začal těžký boj s nádorovým onemocněním. Nemoc se nejdříve podařilo potlačit, rychle se ale vrátila. „Po nové léčbě se lékaři rozhodli, že potřebuje transplantaci. Honzík dostal krev od zdravého miminka až z Itálie,“ popsala chlapečkova maminka. Honzík se teď nejvíc těší na kamarády, protože kvůli oslabené imunitě dlouho nemohl mezi děti.

Terezka (7) - Kostní dřeň jí darovala sestra

Školačka Terezka z východních Čech onemocněla před rokem. Její kostní dřeň přestala fungovat a produkovat životně důležité krvinky. Jedinou nadějí na přežití se pro Terezku stala náročná transplantace kostní dřeně. Štěstí ale malému děvčátku přálo a brzy se našel vhodný dárce! „Zdravou kostní dřeň mi darovala moje starší sestřička. Pak už se vše ubíralo správným směrem. Dnes už zase jezdím na kole, na skateboardu a také lyžuji,“ usmívá se statečná Terezka.

Nikolka (12) - Transplantace zachránila život i její mámě

Rodinu Nikolky postihla dvojnásobná hrůza a nakonec i štěstí. Nejprve před šesti lety vážně onemocněla maminka Nikolky. Život jí zachránila transplantace kostní dřeně, kterou dostala od svojí sestry. Později se ukázalo, že stejným nádorovým onemocněním trpí i Nikolka. Holčička nakonec dostala kostní dřeň od dárce z Německa a to jí zachránilo život. „Zatím ještě musím užívat léky, ale jinak je vše v pořádku. Do školy zatím nechodím, ale snad brzy začnu,“ doufá Nikolka.

Alžběta (12) - Za statečnost dostala koně

Bětka z vesničky poblíž Prahy onemocněla vážnou poruchou krvetvorby před dvěma lety. Do té doby spokojená školačka dlouhodobě pobývala v nemocnici, prošla si neúspěšnou léčbou a nakonec se pro ni podařilo najít vhodného dárce kostní dřeně. Dnes se její život pomalu vrací do normálu. Těší se do školy a od rodičů za svou statečnost dostala koně, na kterém jezdí a o kterého se denně sama stará. Brzy také začne plavat a hrát s kamarádkami míčové hry. To všechno si dříve musela nadlouho odpustit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.