Radost po 42 dnech od zavalení - Narození dcery slaví 700 metrů pod zemí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Radost po 42 dnech od zavalení - Narození dcery slaví 700 metrů pod zemí

Naděje pro muže bojujícího o život. Malá Esperanza v náruči matky Elizabeth.
Naděje pro muže bojujícího o život. Malá Esperanza v náruči matky Elizabeth. (EPA)

Před devíti měsíci slíbil Ariel Ticona manželce Elizabeth, že bude u porodu. Dcerka Esperanza přišla na svět v úterý, ale hrdý otec v nemocnici chyběl. Je totiž jedním z 33 horníků, které 5. srpna uvěznil zával 700 metrů pod zemí v dole u chilského města Copiapó. Přesto získal narozením dítěte další důvod k přežití.

„Malá Esperanza měří 48 centimetrů a váží 3,18 kilogramu,“ napsala šťastná Elizabeth manželovi. Původně chtěla holčičku pojmenovat Carolina, ale nakonec vybrala jméno, které ve španělštině znamená »Naděje«. Tou žijí rodiny všech 33 zavalených mužů, které si zřídily improvizované stanové městečko hned vedle dolu. Ariel ale nechtěl, aby jeho těhotná žena žila v zimě a nepohodlí ve stanu. Bál se o dítě a Elizabeth proto čekala na porod doma.

Boj o přežití mezitím pokračuje. Záchranáři se podle plánu snaží proniknout pod zem třemi cestami.

Vrt A, který hloubí šachtu k uvězněným mužům, už dosáhl 230 metrů, ale po dalších 20 metrech bude následovat přerušení prací, aby mohly být vyztuženy stěny otvoru.

Vrt B bylo nutno zastavit poté, co se zlomil vrták. Bude muset být hlouben zcela od začátku. Třetí vrt je zatím ve stadiu příprav.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.