Údajně vymýcená nemoc znovu udeřila: Karolínku zabil černý kašel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Údajně vymýcená nemoc znovu udeřila: Karolínku zabil černý kašel!

Dana Valníčková drží portrét Karolínky, kterou zabil černý kašel.
Dana Valníčková drží portrét Karolínky, kterou zabil černý kašel. (Aha! – Martin Pekárek, ara)

Černý kašel? To je přece vymýcená choroba, myslí si většina maminek. Ve skutečnosti se zákeřná nemoc vrací a má na svědomí už několik úmrtí těch nejmenších. Zatím poslední obětí byla v loňském roce dvouměsíční Karolínka a její maminka Dana Valníčková (39) se nyní snaží rodiče malých dětí před nebezpečnou chorobou varovat.

Karolínka dostala černý kašel od staršího bratra v době, kdy ještě nebyla očkovaná. „Syn je astmatik, takže lékaři tvrdili, že se mu jen zhoršilo astma. Ve skutečnosti prodělával černý kašel,“ popisuje Dana Valníčková a dodává, že kdyby tušila, že se může něco takového stát, nechala by před narozením dítěte celou rodinu očkovat.

Černý kašel je totiž nebezpečný především pro novorozence. Starší děti, které jsou vakcinované, ho překonají snáz. První očkování dostávají miminka ve třináctém týdnu jako součást tzv. hexavakcíny. Iniciativu některých rodičů, aby bylo očkování hexavakcínou dobrovolné, Dana Valníčková nechápe.

„Doporučovala bych všem maminkám, které se bojí, že jejich děťátko dostane po očkování vyrážku nebo teplotu, aby se šly podívat na dětské infekční oddělení. Když uslyší, jak miminka sípají, dusí se a uvidí soucitné pohledy lékařského personálu, které říkají, že to nedopadne dobře, i když rodiče ještě doufají, tak určitě změní názor.

Nikdy už neuslyším strašnější zvuk, než když moje holčička bojovala o každý nádech,“ říká Dana Valníčková. Po Karolínčině smrti se jí podařilo znovu otěhotnět. „Natálka je pro nás s manželem největší štěstí, ale na Karolínku nikdy nezapomeneme,“ dodává Dana Valníčková, která se o svou druhou dceru pochopitelně více bojí.

Nechala ji naočkovat v nejbližším možném termínu a zaplatila i všechny další nehrazené vakcíny chránící proti rotavirům či pneumokokovi.

Karolínka se o život rvala statečně. Zákeřná nemoc ale nakonec zvítězila.

Co je to černý kašel?

Černý kašel, neboli pertuse, způsobuje bakterie Bordetella pertussis. Nemoc se projevuje urputným kašlem, který může vést k dušení. Častou komplikací je zápal plic. Před zavedením plošného očkování patřila pertuse k nejčastější příčině úmrtí malých dětí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.