Ahoj, jsem kajman, co bude k jídlu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ahoj, jsem kajman, co bude k jídlu?

Tři měsíce na vylíhnutí. Samice kajmana naklade kolem 20 vajec, ze kterých se po 90 dnech líhnou malé kopie svých rodičů. Po celou inkubační dobu samice svá vejce ostražitě hlídá, přiblížit se k nim znamená pro většinu tvorů takř
Tři měsíce na vylíhnutí. Samice kajmana naklade kolem 20 vajec, ze kterých se po 90 dnech líhnou malé kopie svých rodičů. Po celou inkubační dobu samice svá vejce ostražitě hlídá, přiblížit se k nim znamená pro většinu tvorů takř (EPA, ara)

V kolumbijském městečku Barranco de Loba je farma, na které se chovají kajmani, kteří jsou později vypouštěni zpět do přírody, aby se tím předešlo vyhynutí tohoto tvora. A ačkoliv v dospělosti je kajman brýlový nebezpečným predátorem, když se kajmánci líhnou, jsou stejně roztomilí jako třeba malá koťátka a lidé se s nimi velmi rádi mazlí.

Kliknutím zvětšete

Zajímavost z Česka: Tohle je stařík Libor!

Jedním z nejbližších příbuzných kajmanů jsou aligátoři severoameričtí. Jednoho takového aligátora můžete vidět i v zoologické zahradě v Ústí nad Labem. Jmenuje se Libor a je služebně nejstarším zvířetem v zoo, do které přišel v roce 1974.

Dlouho žil se samicí Eliškou, se kterou se ale v loňském roce nějak nepohodli a Libor ji při »hádce« pokousal tak nešťastně, že uhynula. Teď se tak ve výběhu vyvaluje sám. Měří asi 3,5 metru a zhruba za měsíc zmizí z letního výběhu do zimoviště. Zpátky pak poputuje v květnu příštího roku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.