Ještě tři měsíce a... Za nájem zaplatíte i třikrát tolik! Pro šedesát procent lidí končí regulované nájemné... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ještě tři měsíce a... Za nájem zaplatíte i třikrát tolik! Pro šedesát procent lidí končí regulované nájemné...

 (Profimedia.cz)

To, k čemu se už dlouhou dobu schylovalo, je prakticky za dveřmi. Šedesáti procentům domácností v republice kvůli deregulaci nájemného skokově vyrostou částky, které na bydlení každý měsíc platí! A v některých městech vzrostou nájmy až několikanásobně…

Od ledna příštího roku začne první vlna úplné deregulace – zatím mohli v rámci předem určených limitů vlastníci bytů jednostranně zvyšovat nájmy, většinou šlo každoročně o stokoruny. Nyní se výše měsíčního poplatku za bydlení zvedne na tržní cenu, a to tak prudce, že mnozí zaplatí třeba až třikrát více než dosud. Například v Ústí nad Labem za byt průměrné velikosti lidé platili kolem 1700 korun, od ledna se ale mohou »těšit« na nájem překračující i pětitisícovou hranici!

Mnozí lidé tak nebudou schopni platit nájem, především ti z nízkopříjmových skupin či senioři. „Je nezbytné upravit paragrafy v občanském zákoníku, vztahující se k bytové politice, schválit již zmíněný zákon o místně obvyklém nájemném z bytu a zejména zákon o sociálním bydlení,“ vidí řešení místopředseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba.

Oddychnout si dočasně mohou jen lidé žijící v krajských městech (s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy) a ve městech Středočeského kraje s více než 10 tisíci obyvateli. Před rokem byl totiž podepsán zákon, který deregulaci rozkládá na tři roky. Během nichž by se obyvatelům sice nájem zvyšoval, ale jen o zhruba 10 procent ročně.

Opravdové tržní nájemné tak Pražané, Brňané a další zaplatí až od roku 2013, i je ale čeká šok – během jednoho roku jim může deregulace způsobit klidně až dvojnásobný růst nájemného...¨

Takhle nájemné poroste

Bydlíteli v menších městech v bytech s regulovaným nájemným, zřejmě už tento měsíc vám do schránky přistane dopis, ve kterém vám majitel budovy suše oznámí, jaký bude váš »nový« tržní nájem. Podle zákona tak totiž musí učinit tři měsíce před plánovanou změnou. I lidem z krajských měst se pak může jednostranně nájem zvýšit o desetinu.

Kliknutím zvětšete

Odborníci radí: Nepřistupujte na cokoliv!

Ve městech, kde deregulace skončí už s rokem 2011, už nemohou pronajímatelé zvyšovat nájem jednostranně. Co to znamená? Pokud budete nájemní smlouvu prodlužovat, musíte přistoupit na podmínky pronajímatele nebo byt opustit. Máteli stávající smlouvu na více let či dokonce na neurčito a ta překračuje termín deregulace, musí být nový nájem předmětem dohody mezi pronajímatelem a nájemcem, stejně jako kterýkoliv jiný obchod.

Někteří pronajímatelé se vám ale možná pokusí namluvit, že jimi určenou částku platit musíte, a budou vás tlačit k podpisu nové smlouvy. Sdružení nájemníků proto vypracovalo kroky, jakými se máte legálním postupem bránit proti samovůli majitele budovy a zároveň si zachovat bydlení!

Rada č. 1: Novou nájemní smlouvu pro stávající byt nepodepisujte.

Rada č. 2: Pokud byste chtěli pronajímateli vyjít vstříc, smlouvu si dobře přečtěte a dejte si pozor na přesné označení smluvních stran bytu, údaje ohledně doby nájmu a výše nájemného a dovětek o tom, že končí platnost stávající nájemní smlouvy.

Rada č. 3: Na návrh nájemného, který vám nevyhovuje, přistupovat nemusíte, dále plaťte nájemné ve stávající výši, než dojde k dohodě ceny přijatelné pro obě strany.

Rada č. 4: V případě trvání problémů kontaktujte Sdružení nájemníků České republiky.

Mnozí budou kvůli novému nájemnému brzy švorc.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.