Češi a jejich platy: Němce doženeme za 200 let! A Slovákům se to povede dříve!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Češi a jejich platy: Němce doženeme za 200 let! A Slovákům se to povede dříve!?

Ať počítám, jak počítám, německých platů se pěkně dlouho nedočkáme...
Ať počítám, jak počítám, německých platů se pěkně dlouho nedočkáme... (Profimedia.cz)

Ekonomická krize nás podle odborníků pomalu opouští, své ale udělala s tempem růstu českého hospodářství. Jeho úspěšnost se většinou vyvozuje ze srovnání s německým sousedem. A prognózy nikdy nebyly horší! Podle informací Hospodářských novin totiž německých platů dosáhneme až za dvě stovky let!

Po revoluci nám přitom dávali dvacet let, než se srovnáme s mocným sousedem, a poměrně nedávno zase ekonomové vypočítali rok 2037. Jak to tedy vlastně je a kdy budeme mít v rámci Evropy alespoň trochu standardní příjmy?

„Nejoptimističtější odhad, který jsme udělali, je rok 2037. Ale to jen za podmínky, že se budou česká a německá ekonomika sbližovat,“ varuje Markéta Šichtářová z Next Finance.

I podle dalších odborníků, které Aha! kontaktovalo, nemáme očekávat »německé« příjmy už za 27 let, ale reálně si k tomu přidat minimálně ještě jednou tolik.

A jestli přijmeme euro v nevhodnou dobu, nebudeme na trhu konkurenční anebo se nám nedej bůh povede nějaká neplecha v zahraniční politice, můžeme se skutečně s příjmy na úrovni západní Evropy rozloučit klidně na několik dalších století…

Kliknutím zvětšete

Slováci: Vyrostou rychleji?

Podle Hospodářských novin se stačí podívat na růst životní úrovně Slováků, a být v rozpacích. Slovenští bratři by nás totiž mohli předběhnout! Vzhledem k tomu, že jim v posledních pěti letech stoupla kupní síla o téměř 17 procent, by totiž mohli dosáhnout na české platy už klidně za šest let, a dokonce dříve než my srovnat platy s Německem!

„Slovenská ekonomika v posledních letech rostla rychleji než česká. Pokud by měl vývoj obou ekonomik pokračovat stejným tempem, je srovnání HDP na hlavu a životní úrovně (mezi Slovenskem a ČR, pozn. red.) otázkou maximálně jednoho desetiletí,“ potvrzuje David Marek z Patria Finance.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.