Irové dopadli české gangstery! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Irové dopadli české gangstery!

Vilka v Dublinu-Lucanu, kde se oba muži ukrývali.
Vilka v Dublinu-Lucanu, kde se oba muži ukrývali. (: archiv)

PRAHA – Spadla klec! Irsko pro ně dlouho bylo bezpečnou zemí. Od páteční noci už není. Maroš Šulej (34) a Tomáš Půta (33), nebezpeční násilníci, podezřelí z organizování vraždy, loupeží a mučení podnikatelů, jsou od páteční noci za mřížemi.

Spadla klec! Irsko pro ně dlouho bylo bezpečnou zemí. Od páteční noci už není. Maroš Šulej (34) a Tomáš Půta (33), nebezpeční násilníci, podezřelí z organizování vraždy, loupeží a mučení podnikatelů, jsou od páteční noci za mřížemi. Po letech dohadů mezi Českou republikou a Irskem je dopadla irská policie. Konečně!

Byli to »platní« členové gangu Davida Berdycha, který přepadával a mučil bohaté podnikatele. Tomáš Půta a Maroš Šulej se neštítili násilí a podle rozsáhlé obžaloby zřejmě ani vraždy.

„V pátek kolem 23.30 zadržela v Dublinu irská policie oba muže, když odešli do restaurace,“ uvedl pro nedělní Aha! policista, který se v Česku podílel na dopadení nebezpečných mužů. Podle mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanky Kosinové, jsou muži ve vazbě. „Čeká je nyní soud. Budeme usilovat o vydání obou stíhaných do České republiky,“ dodala Kosinová. Půta se Šulejem se podle irských médií připravovali na útěk do Dominikánské republiky, s níž Česko nemá smlouvy o vydávání zločinců.

Proč jsou oba muži tak nebezpeční? Půta je stíhán za šest loupeží a krádež, navíc se prý dopustil únosu a vraždy podnikatele Václava Skaly, jehož tělo policie dodnes nenašla. Berdychův »pomocník« byl už dříve odsouzen k dvouletému vězení za brutální útok na posádku pražské záchranky. Do Irska raději zamířil v roce 2003. O rok dříve si jeho »parťák« Maroš Šulej opatřil falešné doklady a odletěl do Dublinu. Slovák Šulej původně pracoval jako člen policejní zásahové jednotky. S Berdychovým gangem, který se nyní projednává u soudu, se měl podílet na několika loupežných přepadeních.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.