Velká výstava o Rychlých šípech, Stínadlech a hlavolamu - Jak vyndat ježka z klece? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Velká výstava o Rychlých šípech, Stínadlech a hlavolamu - Jak vyndat ježka z klece?

Klučičí partu Rychlé šípy tvořili (zleva) Rychlonožka, Jarka Metelka, Mirek Dušín, Červenáček a Jindra Hojer.
Klučičí partu Rychlé šípy tvořili (zleva) Rychlonožka, Jarka Metelka, Mirek Dušín, Červenáček a Jindra Hojer. (Aha! – Karel Kopáč)

Klučičí partička Rychlé šípy ze Stínadel by měla radost a nejspíš by zvolala: „U všech plantážníků!“ V pražské »Galerii jedné věci« v Náprstkově ulici totiž začala velká výstava, která připomíná 70 let od vzniku legendárního příběhu Záhada hlavolamu, kde se poprvé objevuje i tajemný ježek v kleci. Mezi nejrůznějšími ježky najdete i jednoho ze zlata. Nechybí ani kolo Jana Tleskače.

Ježek v kleci

S prvním ježkem v kleci si děti mohly hrát v roce 1941. Na rozdíl od knižní předlohy byl dřevěný a nešel rozšroubovat. Vyráběli se ale i ježci z kovu, ze staré plechovky, skla či zlata.

Mladý hlasatel

První část legendárního příběhu Záhada hlavolamu od Jaroslava Foglara vyšla 30. srpna 1940 v týdeníku Mladý hlasatel. Populární komiks namaloval jako první výtvarník Jan Fischer. Časopis vycházel do roku 1941, kdy ho nacisté zakázali.

Létající kolo

Na výstavě je k vidění i slavné létající kolo zámečnického učně Jana Tleskače. Přesně napodobuje kolo z oblíbeného seriálu Hynka Bočana Záhada hlavolamu z roku 1969. Jeho výroba trvala necelý měsíc.

Návod jak rozlousknout hlavolam
  1. Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece nejširším otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece.
  2. Pak otočíme za vyčnívající osten ježkem, až na jeho protilehlé straně dostaneme do kolmé polohy nad sebou dva jiné ostny, nejdelší po tom, který už vyčnívá vpředu.
  3. Popostrčíme předním ostnem ježka tak, aby jeho dva kolmo nad sebou nacházející se ostny pronikly protilehlým otvorem co nejvíce ven. Potom za přední osten sklápíme celý hlavolam jakoby dolů, až jak zadní dva vyčnívající ostny dovolí, a poněkud doleva. Tím ježek dostane v kleci takovou figuru, že všechny jeho ostatní ostny, které jinak překážejí jeho vyklouznutí ven, zmizí z jiných otvorů klece v jejím vnitřku a zaujmou příznivou polohu k nejširšímu otvoru.
  4. A pak stačí už jen ježkem kroutit za nejdelší vyčnívající ostny z klece, až je venku úplně. A nazpět se dostává způsobem přesně opačným.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.