Zaručené tipy od čtenářů! Dnes radí: Dnes radí Lydie Matuštíková z Petrovic - Brokolici pocukrujte!
Podle receptu naší čtenářky je dobré brokolici při vaření pocukrovat. (ČTK)
2. září 2010 • 12:00
„Zasílám osvědčené vychytávky z mé kuchyně, snad poslouží i ostatním,“ napsala nám Lydie Matuštíková z Petrovic u Karviné svůj příspěvek do našeho nového seriálu Zaručené tipy od čtenářů. Pokud i vy máte své zaručené tipy, zašlete je k nám do redakce a my vám pošleme honorář 500 Kč.
-
Při obalování v trojbalu (mouka, vejce, strouhanka) přidávám do rozšlehaného vejce pár kapek oleje, strouhanka lépe přilne a neopadává tolik při smažení do oleje.
-
Recepty na pečení z bílkového těsta, které se šlehá ve vodní lázni, si usnadňuji následovně: Asi polovinu množství cukru svařím s nepatrným množstvím vody na cukrový sirup, druhou část cukru vyšlehám s dobře oddělenými bílky a špetkou soli, pak tenkým pramínkem přilévám za stálého šlehání horký cukrový sirup a šlehám dále až do zhoustnutí. Tento postup je rychlejší se stejným výsledkem.
-
Při přípravě okurkového salátu přidávám dvě lžičky citronové šťávy (pro 4 osoby), lžíci cukru, sůl, pepř, zakysanou smetanu. Citronová šťáva patrně naleptá vlákninu okurek a salát je pak stravitelnější. Je to jediný recept na okurkový salát, který mohu konzumovat i se žlučníkovými kamínky.
-
Při vaření brokolice (pokud se nepřipravuje v páře) přidávám do vody špetku cukru, aby brokolice neztratila původní zelenou barvu.
-
Ovoce ze zahrádky (maliny, ostružiny, třešně, višně, rybíz, angrešt) zamrazím a těsně před Vánocemi ze zmrazeného ovoce připravím marmeládu. Voní a chutná jako z čerstvého ovoce, je daleko lepší, než konzervovaná hned po sklizni. Výborně se hodí k přípravě cukroví – nejradši mám angreštovou nebo směs malin a višní.