Tímhle kočárem jezdil Masaryk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tímhle kočárem jezdil Masaryk

 (Aha! – Martin Přibyl)

Hradní stráž se včera »předváděla« na nádvoří Pražského hradu. Kromě cvičení se zbraněmi předvedli vojáci i to, jak mají nacvičené ceremoniály pro vítání státních návštěv.

Vyvrcholením přehlídky byla ukázka šestispřeží kladrubských běloušů, kteří byli vyšlechtěni právě pro reprezentační účely. Koně táhli originální kočár prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka...

Prezidentský kočár
Kočár, který užíval první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, je dodnes plně funkční. Na zámečku v Lánech se na sklonku svého života v kočáru projížděl i protektorátní prezident Emil Hácha.

Kladrubští bělouši
Starokladrubští bělouši byli prohlášeni za českou národní památku. Česká republika je tak jediná země, která zahrnula mezi své národní památky zvíře. Koně jsou vysocí, silní a impozantního vzhledu. Zajímavostí je, že hříbata se rodí černá. Zbělají až v dospělosti. Na světě je přibližně dvanáct set koní tohoto plemene.

Kočí Petr Vozáb
Zvládnout šestispřeží vyžaduje skutečného mistra. Petr Vozáb vyhrál v roce 1985 závod Velká pardubická. Je také několikanásobným mistrem republiky v řízení kočárů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.