Ptáte se zvířecího psychologa: Pes chce být vůdcem smečky. Nepouští mě ani do křesla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ptáte se zvířecího psychologa: Pes chce být vůdcem smečky. Nepouští mě ani do křesla!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zřejmě nikdo si nepořizuje domácího mazlíčka v očekávání, že ten chod domácnosti ovládne. Co když se ale např. pes právě o to snaží? Jak důrazně vysvětlit, že svoji pozici špatně chápe?

Dotaz čtenáře Alexandra: Můj pes odmítá na povel opustit křeslo. Vrčí, někdy se po mně i ožene. Začínám z něj mít strach. Jak si mám jeho chování vysvětlit a co mám dělat?

Zvířecí psycholog: Může to být příznak začínající dominantní agresivity

Kliknutím zvětšete

MVDr. Alexandr Skácel

Vždy a za všech okolností by měl být vůdcem smečky v domácnosti majitel psa. Obvykle to bývá ten, kdo psa nejvíce venčí a krmí. Toho by měl mít nejraději a měl by ho také nejvíce respektovat.

Jestliže pes má dovoleno si kdykoliv sednout i na pohovku, měl by ihned, maximálně na druhý povel »dolů«, poslechnout. Předpoklad samozřejmě je, že povel zná nebo dobře ví, že na pohovce teď být nesmí. Pokud neposlechne, nebo dokonce zavrčí či po vás chňapne, může to být příznak dominantní agresivity a ten je potřeba řešit. Neodkládejte to. Může se to jen zhoršovat.

Jak to řešit? V klidu, ale důsledně

Nezvyšujete hlas a psa netrestejte. V naprostém klidu ho buď odlákejte pamlskem a nebo v podřepu mu pak nasaďte obojek s vodítkem a stáhněte ho dolů. Je potřeba to udělat tak, abyste u něj nezvyšovali agresivitu, ale naopak ji snížili.

Jestliže z vás ucítí naštvání, budou z vás sršet emoce, budete na něj křičet a nadávat mu, jen na něj přenesete negativní energii. Dáte mu vlastně najevo, že s ním jdete do konfliktu, do boje. Agresivitu v něm jen umocníte a pes se »zabejčí«.

Je potřeba odvést jeho pozornost, zklidnit ho např. oblíbeným pamlskem. Ale pozor! Nabídnutí pamlsku nesmí vyznít jako úplatek. Nesmí mít pocit, že se mu podbízíte ve smyslu »pusinko, dám ti piškot a ty za odměnu půjdeš dolů«. To by bylo velmi špatně. Podlézáním vaše autorita klesne z vůdce smečky ještě hlouběji. Raději vezměte něco, co má váš pes rád, nemusí to být jen pamlsek, může to být i hračka, a někam to hoďte, aby se tzv. nachytal a odběhl za tím. Pak mu v naprostém klidu nasaďte obojek a můžete s ním manipulovat.

Pokud se projevy agrese opakují nebo dokonce stupňují, poraďte se s odborníkem. Agresivitu lze řešit i homeopaticky.

NEPŘEHLÉDNĚTE! Máte otázky zvířecího psychologa, chovatele, cvičitele či veterináře? Pokud ano, pošlete nám ji. Rubrika Aha! Zvěřinec bude totiž rozšířena o poradny těchto odborníků. Své zkušenosti či dotazy zasílejte na e-mailovou adresu zverinec@ahaonline.cz, do předmětu zprávy napište heslo ZVĚŘINEC.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.