Zářijová novinka: Je vám v pendolinu vedro? Dostanete slevu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zářijová novinka: Je vám v pendolinu vedro? Dostanete slevu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Koupili jste si lístek na pendolino a místo toho přijela třicet let stará rozvrzaná souprava. Nebo je vedro a ve vlaku nefunguje klimatizace? Už nemusíte nadávat do větru! České dráhy připravily systém vrácení peněz cestujícím, jimž se nedostalo slíbených služeb. Nepůjde ale o hotovost, nýbrž o kupon, díky kterému pak dostanou slevu na další jízdence. Má to ale háček – pokud kupon nevyužijete do třiceti dnů, propadne!

To se nebude líbit lidem, kteří vlaky nevyužívají pravidelně. Systém, který bude platit od 20. září, uplatňují evropské vlakové dráhy, na vnitrostátní českou dopravu se ale evropská směrnice nevztahuje.

„Přestože České dráhy nemají ze zákona povinnost odškodňovat cestující při zpoždění vlaků nebo snížené kvalitě služeb ve vnitrostátní přepravě, hodlají tuto praxi změnit. Pilotní projekt tak od konce září umožní cestujícím žádat kompenzace za zpoždění či nepohodlí ve vlacích SuperCity (pendolino, pozn. red.), EuroCity a InterCity způsobené dopravcem České dráhy,“ uvedl mluvčí podniku Petr Šťáhlavský.

O odškodnění mohou žádat cestující těchto vlaků s jízdenkami v hodnotě nad 300 korun, zpět jim mohou dráhy vyplatit až 200 korun.

„Kompenzovat však nebude možné například zdržení vlaku ze zahraničí, zpoždění způsobená zásahem tzv. vyšší moci – nehody, usmrcení osob v kolejišti, vichřice a povodně apod.,“ varuje Šťáhlavský.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.