Foto zavalených horníků v Chile: Tak vypadáme 700 metrů pod zemí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Foto zavalených horníků v Chile: Tak vypadáme 700 metrů pod zemí!

 (Foto ČTK/AP, ara)

Až dosud se odhadovalo, že 33 horníků zavalených v dole na severu Chile bude vyproštěno nejdříve o Vánocích. Teď ale mužům svitla nová naděje! Důlní inženýři usilovně pracují na »plánu B«, podle kterého by havíři mohli být vyproštěni do dvou měsíců!

Horníci jsou už od 5. srpna uvězněni ve hloubce 700 metrů. Plán na brzkou záchranu počítá s rozšířením šachty, která už existuje, za pomocí nejmodernějších vrtáků a strojů.

Zatím se ale postupuje podle původního plánu. Do země byla přivezena čtyřicetitunová souprava Strata 950. K jejímu usazení bylo použito 40 kubických metrů betonu. Zařízení dokáže vyvrtat 700metrovou šachtu o průměru 64 cm. Jakmile bude tunel hotový, spustí záchranáři k zavaleným horníkům kabinu a postupně je vytáhnou na povrch.V dole zatím panuje dobrá nálada. Zdravotní stav pěti horníků, kteří trpěli depresí, se lepší. Skupiny se na radu odborníků rozdělily do 11 trojic, jejichž členové o sebe navzájem pečují.

Na videu natočeném horníky je vidět, jak probíhá jejich den. Jeden z mužů v roli průvodce ukazuje, kde si čistí zuby a kde se modlí. Kamera zabírá, jak zrovna hrají domino či karty. „Tohle je naše kasino,“ říká. Pak mu někdo vezme kameru a zaměří ji na obrázky nahotinek na stěně jediné místnosti o rozměru průměrného bytu.

„Tohle nemůžete minout,“ směje se. Ale zaznívají i vážnější poselství. „Doufám, že jsou naše rodiny klidné, protože to nebude rychlé. Teď jsme tu všichni klidní, ale podmínky nejsou nejlepší,“ promlouvá vážně muž s vousem.

Kamera k horníkům doputovala vyvrtanou dírou. Další dírou o průměru 15,2 cm se jim posílají potraviny. Předtím neuvěřitelných 17 dní, než se je podařilo lokalizovat, přežívali na lžičkách konzervovaného tuňáka, doušcích mléka a polovině sušenky, které konzumovali každých 48 hodin! Třetí otvor slouží jako ventilace. Už brzy k horníkům, kteří si stěžují na špatné dýchání kvůli vlhkosti, začne proudit okysličený vzduch.

„Staráme se, aby byli fyzicky i psychicky fit. Pokud ztratí duševní rovnováhu, vypukne panika a násilí a může to vyústit v katastrofu,“ říká chilský ministr zdravotnictví Manalich, který dal horníkům pokyn, aby si vykopali záchod. Podle ministra je velmi důležité rozlišovat mezi čistou zónou a špinavou zónou. I tak se obává, že po počáteční euforii z kontaktu se světem přijdou deprese. Pro horníky připravuje silné léky. Pro ukrácení nudy už brzy dostanou videa s fotbalistou Maradonou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.