Unikátní setkání: V pražské zoo se sešlo 610 dětí narozených díky umělému oplodnění! Ahoj, my všichni jsme ze zkumavky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Unikátní setkání: V pražské zoo se sešlo 610 dětí narozených díky umělému oplodnění! Ahoj, my všichni jsme ze zkumavky!

Na akci dorazilo 610 dětí ze zkumavky.
Na akci dorazilo 610 dětí ze zkumavky. (Aha! – Dan Černovský)

Zoologická zahrada byla včera v obležení »dětí ze zkumavky«! Sešlo se v ní 610 kluků a holčiček, narozených pomocí umělého oplodnění v pražském klinickém Centru asistované reprodukce ISCARE. Akci přišla podpořit i herečka Tereza Kostková se synem Toníkem. Deník Aha! dva příběhy dětí přináší.

Tereza Kostková přišla se synem.

Sestřičky Michalka a Nikolka: Rodiče na ně čekali 12 let!

Čekání na zdravá miminka chce někdy pořádnou trpělivost. Své o tom ví i Irena a Milan Novotní z Mělníka. „Dvanáct let jsme se snažili otěhotnět přirozeně, nakonec nám pomohlo umělé oplodnění. Nebylo to ale snadné. Poprvé jsem samovolně potratila a lékaři mi navíc našli šesticentimetrovou cystu. Musela jsme na operaci,“ vypráví Irena.

Tři měsíce po zákroku se ale manželé odhodlali k novému pokusu – a tentokrát to vyšlo! Narodily se zdravé holčičky. „Míša je klidná pohodářka, Nikolka je naopak čertík, který všude vleze a všechno musí vidět,“ směje se maminka holčiček.

Dvojčátka Amálka a Martínek: Povedla se napoprvé!

Manželé Zoubkovi z České Lípy se rozhodli pro umělé oplodnění před dvěma lety. Doma už měli straší dceru Lucii (15), ještě si ale přáli další miminko. „Přirozenou cestou se nám to nedařilo jednak kvůli tomu, že už jsme starší, a také kvůli manželově snížené plodnosti. Ta je způsobena jeho rizikovým povoláním. Dělal s uranem a také s aku bateriemi,“ vysvětlila paní Zoubková.

„Vše se podařilo hned na první pokus. Martínek by se nejraději pořád tulil a Amálka je malá kaskadérka, která pořád někam leze a padá,“ dodává maminka dětí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.