Vyhodili štěňata i s pupeční šňůrou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vyhodili štěňata i s pupeční šňůrou

Zpočátku upilo každé štěně z láhve tak centimetr mléka, teď už sní téměř třikrát tolik.
Zpočátku upilo každé štěně z láhve tak centimetr mléka, teď už sní téměř třikrát tolik.  (pro Aha! – www.utulek-decin.estranky.cz)

Chtělo by se říct: Tohle udělala hyena! Pro hyenu by to ale byla urážka. Tohle udělal člověk! Chladnokrevně vzal fence po porodu šest slepých štěňátek ještě s pupečními šňůrami a vyhodil je v plastové bedýnce do parku nedaleko děčínské polikliniky.

Chlupaté kňourající válečky naštěstí našla žena, které se jich zželelo a přivolala pomoc. To už byla štěňátka na hranici života a smrti. Kdyby šla kolem o hodinu či dvě později, už by mláďata zřejmě nepřežila.

Náhradní mámou dvou psích kluků a čtyř holčiček se stala Petra Šindelářová (21). „Když jsem je poprvé uviděla, přepadla mě jako první pocit lítost. Hned pak vztek na lidi,“ vzpomíná ošetřovatelka. Tenkrát novorození kříženci nejspíš retrívra vážili 300 gramů, dnes už je jim 14 dnů a mají kolem kila. Je to prý zázrak, ale přežili všichni. Zastoupit psí mámu je pořádná zabíračka.

„Krmím je z dětské láhve ve dne v noci každé dvě hodiny speciálním hydratovaným krmivem pro štěňata. Je to takový psí sunárek. Než se všichni nabaští, trvá to tak půl hodiny,“ říká Šindelářová. Tím ale péče nekončí. Po každém jídle musí mrňousům masírovat bříška, aby se vyprázdnila. Zpočátku jim je ještě pudrovala dětským zásypem. „Protože jeden šikula se již naučil kakat sám a ti ostatní se v tom pak vyválejí, tak už je teď musím pravidelně i otírat,“ líčí s úsměvem Šindelářová.

Jména svým svěřencům prý nedala. „Všem říkám »pupíci« a tomu největšímu Míšo,“ dodává. Nejtěžší prý je vstávání každé dvě hodiny, a ještě k tomu chodit do útulku do práce. „Ta oběť za to ale stojí. Štěňata už se jen nekutálejí, ale plazí se a snaží se jít po nožičkách, neválejí pupíky po zemi. Udělají zatím tak dva tři kroky. Před třemi dny také začali koukat,“ raduje se náhradní psí máma. Všichni doufají ve šťastný konec. K novým majitelům budou štěňata moci odejít nejdříve ve dvou měsících.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.