Manželé Lebedovi z Třemešného: Prodáváme české houby Němcům! 120 korun za kilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Manželé Lebedovi z Třemešného: Prodáváme české houby Němcům! 120 korun za kilo!

Zásoby hub už Lebedovi mají, a tak mohou přebytky vesele prodávat.
Zásoby hub už Lebedovi mají, a tak mohou přebytky vesele prodávat. (pro Aha! – Věra Knedlhansová, ara)

Příjemné s užitečným spojili manželé Lebedovi z Třemešného na Tachovsku. V těchto dnech, kdy probíhá v lese doslova houbová exploze, si sběrem hub přivydělávají. Nasbírané úlovky z českého lesa totiž prodávají do Německa!Paní Marie (60) je vášnivou houbařkou. „Do lesa chodíme i v zimě, manžel je myslivec, ten les zbožňuje. Houbám se nyní skutečně daří. Téměř denně přinesu z lesa určitě sedm kilogramů hub. Houbaření bych vyměnila i za manžela, když si hřiby přinesu z lesa, vždycky se tady s nimi pěkně pomazlím,“ směje se paní Marie.

Houbaření je pro Lebedovy o to příjemnější, že se nyní na Tachovsku pravé hřiby vykupují do Německa. „Je tady mnoho míst, kde se houby vykupují. A protože zásobu hub na zimu už máme, houbařením si nyní i něco přivyděláme,“ popisuje paní Lebedová. „Když houby začaly růst, vykupovaly se i za 200 Kč za kilogram, nyní se cena pohybuje okolo 120 Kč za kilogram,“ říká Lebedová.

Na sběr hub mají s manželem i vymyšlený systém. „Do lesa chodíme každý zvlášť, já jako myslivec tady znám každý smrček, tak mnohdy přinesu víc než manželka,“ chlubí se pan Pavel Lebeda (62). „V Německu se prostě houbaření neholduje. To je pouze český národní sport,“ doplňuje.

Vykupované houby musejí být očištěné a oříznuté, aby bylo vidět, že hřib není červivý. V Německu se z hub u nás vykoupených vyrábějí přísady do omáček, především z velkých hřibů. Ty menší se zpracovávají do konzerv a nakládají se nakyselo. Některé se také suší.

Takto musí Marie Lebedová houby připravit, aby je Němci vykoupili.

Jak se neztratit na houbách?

Houbařská sezona je v plném proudu a řada z nás se po výletu do lesa raduje z opravdu parádního úlovku. Radost z bohaté nadílky ale nemá policie, která je nucena každý den vyhlásit pátrání po lidech, kteří se v lese ztratili. Do akce vyjíždějí policisté se psy, leckdy nad vrcholky stromů krouží vrtulníky s termovizí. I když je většinou ztracený houbař v pořádku, někdy zaplatí bloudění životem. Jak se takovému riziku vyvarovat a nezabloudit?

Vezměte si s sebou nabitý mobil

Mobilní telefon mějte vždy po ruce, nabitý a pokud máte předplacenou kartu, tak i s kreditem. Policie dokáže v případě nouze mobil lokalizovat, a tak i najít pohřešovaného. Také můžete získat důležité rady a policie například podle toho, co vy vidíte, určí, kde se nacházíte.

Vraťte se na místo, kde jste viděli ostatní

Zmizelali vám skupina a nemáte jistotu, že za ní jdete správnou cestou, vraťte se na místo, kde jste se všichni viděli naposledy, a počkejte.

Dejte vědět, kam jdete

Pokud jdete na houby sami, dejte vědět příbuzným a známým, kam máte namířeno.

Nestyďte se mít píšťalku

Ne nadarmo bývá součástí profesionálního oblečení do přírody píšťalka. Vezměte si ji na krk a pokud si to situace vynutí, pískejte!

Držte se jednoho směru

V případě, že jde na houby samotný člověk a ztratí se, měl by se držet při hledání cesty z lesa jednoho směru. Nejhorší je chodit v kruhu nebo panicky pobíhat a každou chvíli měnit rozhodnutí, na kterou stranu se vydat.

Tohle jsou úlovky čtenářů Aha!

Křivoklátsko. Vydatnou nadílku si z lesa odnesl i Jiří Šrajer, který spolu s rodinnými pomocníky za necelé tři hodiny strávené v lesích na Křivoklátsku naplnil šest košíků, jednu tašku a jednu přepravku houbami.

Mimoňsko. Původně plánovaná projížďka na inline bruslích po Mimoňsku se změnila ve spontánní houbovou sklizeň. „Výlet jsme přerušili, protože srdce každého houbaře muselo plesat radostí,“ řekl jeden z výletníků Martin Beránek.

Berounsko. Plné ruce práce měla Hana Hubálková, která se svými rodiči v berounských lesích nasbírala přes dva tisíce hub a houbiček: „V lese bylo tolik hub, že jsem nevěděla kam dřív skočit a nevyplatilo se ani narovnávat záda.“

Benešovsko. Pěkné úlovky se podařilo nasbírat během jediné hodiny i rodince Martiny Sislové z Přestavlk u Čerčan. S dcerou (10) a synem (2) se jí podařilo najít několik velmi hezkých hříbků a klouzků.

Rychnovsko. Mimořádným houbařským úlovkem se chlubí Jarmila Sejkorová z Přepych na Rychnovsku. Obří hřib pravý váží úctyhodných 1,5 kilogramu a houbařka ho našla v lesích v okolí Bolehoště.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.