Kiburi udělal první krůčky - Šel si pro banán... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kiburi udělal první krůčky - Šel si pro banán...

Kiburi dokázal, že i bez »dospělých« si pro banán dojde.
Kiburi dokázal, že i bez »dospělých« si pro banán dojde. (pro Aha! – Tereza Šindelářová)

Světe, div se, gorilátko Kiburi už chodí! Může za to jeho mlsný jazýček. Třetí gorilí mládě, které se v pražské zoo narodilo před zraky návštěvníků 24. dubna, dělá pokroky. Má už čtyři zuby a je prý neuvěřitelně upovídané.

Jak to bylo s prvními krůčky? Kiburiho hlavní stravou je stále mateřské mléko. Prořezaly se mu ale už čtyři zuby, a tak chce občas ochutnat to, co jedí ostatní. Hody si užívá zvláště tehdy, když leží při krmení v ložnicích na zádech »babičky« Kamby.

„Ta je ochotná mládě přinést k mřížím a umožnit tak chovatelům, aby mu nabídli nějaké dobroty, například banán,“ vysvětluje Denisa Ryšková, vrchní chovatelka lidoopů v Zoo Praha. A Kiburi je pořádný mlsoun!

Tento týden po banánu opět zatoužil. Jenže máma Kijivu mu ze svého přídělu nic nedala. Rozhodl se, že si pro pamlsek dojde sám. „Vydal se vrávoravě až k mříži a zdolal tak prvních několik krůčků za sebou! Za odměnu dostal rozmačkaný banán a trochu přesnídávky,“ líčí překvapení Ryšková.

Kiburi se nadšeně olizoval, až byl celý zapatlaný. Starší sourozenci Moja a Tatu toho hned využili a svými jazýčky ho ochotně od dobrot očistili.

Proč je Kiburi šikovnější, než byli Moja a Tatu?
  • Máma Kijivu už ví, jak se k malému gorilátku chovat. Např. Moje trhala chlupy na hlavě a tahala ji.
  • Kiburi si na rozdíl od Moji už od narození užívá přízně celé rodiny. Matka ho pravidelně půjčuje tetičce Shindě a »babičce« Kambě.
  • Po drobných žárlivých scénkách si s ním na »mámu a tátu« hrají mláďata Moja a Tatu. Tatu s bráškou vyvádí psí kusy. Zkouší s ním i balancovat na laně.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.